Cégvilág

Egyre többet vásárolunk a neten, de inkább "hazait"

Az Európai Bizottság határokon átnyúló kereskedelemről szóló jelentése szerint növekszik a világhálón vásároló EU-polgárok száma. Ugyanakkor a külföldi internetes vásárlások aránya nem emelkedett.

Az három legnépesebb országában: az Egyesült Királyságban, Franciaországban és Németországban az internetezők több mint fele vásárolt online – írja a PC World. Az Európai Bizottság határokon átnyúló kereskedelemről szóló jelentése (pdf) szerint a skandináv országok lakói jóval aktívabbak ezen a téren. Svédország, Norvégia, Finnország és Izland lakóinak 91 százaléka vásárolt a net segítségével tavaly.

2006-tól 2008-ig 27-ről 33 százalékra emelkedett azok aránya, akik legalább egy terméket vásároltak a világhálón. Ugyanakkor a határokon átnyúló webes vásárlások mértéke nem nőtt, ennek okát a szakértők elsősorban a bizalomhiányban látják.

Meglana Kuneva, fogyasztóvédelemért felelős EU-biztos szerint az internet fontos lehetős a fogyasztók számára a választék összehasonlítására és egyben minden eddiginél jobban kiszélesíti a kínálatot. A Bizottság jelenleg vizsgálja, milyen akadályok lassítják a tagországok közötti internetes kereskedelmet.

Európai Bizottság internetes határokon átnyúló online Európai Unió Kuneva
Kapcsolódó cikkek