Cégvilág

Folytatódnak a tárgyalások a Globusnál az elbocsátásokról

A jövő héten folytatódnak a tárgyalások a Globus Konzervipari (GK) Zrt., illetve az üzemi tanács és a szakszervezet között a GK-nál bejelentett létszámleépítés miatt - mondta a VGO-nak R. Kovács Dániel, a vállalat kommunikációs feladatait ellátó Front Page Communications Kft. ügyvezetője.

Az egyeztetések e hét hétfőn kezdődtek el. A társaság az elbocsátások kapcsán minden törvényes előírást betart - húzta alá R. Kovács Dániel. Mint ismert, a francia tulajdonban lévő Globus a közelmúltban jelentette be, hogy csaknem 200 dolgozójától válik meg, mivel az utóbbi hónapokban rohamosan csökkent a kereslet a cég egyes termékei iránt.

A változtatások részeként a cég március 16-tól befejezte a húsalapú konzervek előállítását budapesti telephelyén. Az intézkedéssel megszűnt a májkrémek, melegszendvicskrémek, löncshúsok, vagdalthúsok és húsalapú készételek gyártása. A 200 dolgozót is budapesti telephelyéről bocsátja el a vállalat.

A Globus ugyanakkor erősíteni kívánja zöldségkonzervei és mélyfagyasztott zöldségárui piaci pozíciót - erősítette meg R. Kovács Dániel.  A cég e termékeket Debrecenben, Békéscsabán és Baján állítja elő. A két áruszegmens eddig a vállalat forgalmának 80 százalékát tette ki, a húsalapú készítmények pedig az árbevétel 20 százalékát adták.

(Igaz, ez utóbbiakkal a Globus piacvezető szerepet töltött be, míg zöldségkonzervjei és mélyfagyasztott termékei kisebb belföldi részarányt képviseltek, mivel a társaság ezek 70 százalékát exportálja).

R. Kovács Dániel tájékoztatása szerint a Globus tavalyi tevékenységéről egyelőre nincsenek nyilvános adatok. A vállalat 2007-ben 26,9 milliárd forintos árbevételt ért el, amelyből a húskonzervek 5 milliárddal részesedtek. A társaság e forgalom mellett 1,3 milliárd forintos veszteséget könyvelt el, amelynek jelentős része a húskonzervgyártásból származott. 

Békéscsaba konzervgyár elbocsátás szakszervezet mélyfagyasztott Debrecen Globus leépítés
Kapcsolódó cikkek