Cégvilág

Halált okozott az étrend-kiegészítő - Interneten még kapható

Riasztották az Európai Bizottságot az unió gyorsvészjelző rendszerén keresztül (RASFF) a svéd hatóságok, mert egy étrend-kiegészítőben nem engedélyezett szert, úgynevezett nimesulidot mutattak ki.

A bejelentés fogyasztói panasz alapján történt. A nyersanyag valószínűleg Indiából származik, az étrend-kiegészítőt Mexikóban állították elő, a kapszulázást pedig az Egyesült Államokban végezték.

A Fortodol nevű termékből Dániába, Finnországba, Norvégiába és Svédországba szállítottak. A termék fogyasztása miatt Svédországban négy májelégtelenséggel járó halálos kimenetelű esetet rögzítettek, a norvég hatóságok pedig  tavaly októberben öt kapcsolódó májkárosodást jelentettek, ebből egy végződött halállal.

A RASFF rendszerének információi szerint a termékből Magyarországra nem érkezett. A Magyar Élelmiszer-biztonsági Hivatal (MÉBiH) közleménye ugyanakkor megállapítja, hogy az étrend-kiegészítő az interneten keresztül hozzáférhető. Ezért a Mébih felhívja a fogyasztók figyelmét arra, hogy ne vásároljanak e termékből. Internetes rendelés előtt pedig mindig győződjenek meg arról is, hogy az adott honlapon fel van-e tüntetve a terméket forgalmazó vállalkozás neve és elérhetősége.

A nimesulid egy nem szteroid gyulladáscsökkentő anyag, amelynek szedésekor már több esetben fordult elő májkárosodás. Ezért például az írek 2007-ben felfüggesztették a nimesulidot tartalmazó gyógyszerek engedélyezését Az European Medicines Agency (EMEA) az Európára kiterjedő tilalmat nem tartotta indokoltnak, de a kockázat csökkentése érdekében a használat idejét korlátozta. A hatóanyag az étrend-kiegészítő összetételében nem volt feltüntetve. A terméket a piacról már kivonták.

EMEA RASFF nimesulid Magyar Élelmiszer-biztonsági Hivatal étrend-kiegészítő European Medicines Agency MÉBiH
Kapcsolódó cikkek