A válság a Legjobb Munkahely Felmérés nyerteseit sem kíméli, úgy tűnik azonban, a krízis hatásait HR-oldalról is igyekeznek csökkenteni: „Általános aggódás érzékelhető, azonban nem oly mértékben, hogy elvenné a munka iránti lelkesedésünket és hitünket” – hangsúlyozták a Mars Magyarország vezetői. Hozzátették: „Az üzleti eredményeink alapján eddig az édességszegmensünket érinti a fogyasztás csökkenése, összvállalati szinten még nem érezzük a hatását, sőt egyelőre a munkatársaink hangulatán sem.”
A társaságnál úgy vélik, muszáj a dolgozókra koncentrálni, fontos, hogy még nagyobb figyelmet fordítsanak a jelzéseikre, és még több, a céggel kapcsolatos dologba vonják be őket. „Hiszek abban, hogy az elkötelezettségük akkor maradhat erős, ha velük együtt alakítjuk a jövőképet, s velük együtt alkotjuk a stratégiát, amelyet természetesen nélkülük nem valósíthatunk meg” – emelte ki Nagy Annamária, a társaság HR-igazgatója.
A Mars Magyarország egyébként az egyik visszatérő nyertese a Világgazdaság–Hewitt Legjobb Munkahely Felmérésnek.
Az idén a térítésmentes felmérésre május 31-ig jelentkezhetnek az 50 főnél nagyobb alkalmazotti létszámú, Magyarországon legalább két éve működő cégek, szervezetek. A dolgozók elkötelezettségét, motiváltságát befolyásoló tényezők mellett 2009-ben a válság munkavállalókra gyakorolt hatását is vizsgálja a Hewitt. A felmérést – amely a legátfogóbb adatgyűjtés a dolgozói elégedettségről és elkötelezettségről – a társaság ebben az évben kilencedik alkalommal rendezi meg Magyarországon, 2003-tól a Szociális és Munkaügyi Minisztérium védnöksége mellett. Az elmúlt években csaknem 800 vállalat több mint 160 ezer munkavállalója és kétezer felső vezetője nyilvánított véleményt a munkahelyéről. A Hewitt az idén három kategóriát különböztet meg, ezáltal is biztosítva, hogy a saját csoportjukban mérettethessék meg magukat a résztvevők: az 1000 főnél többet, a 250–1000 munkavállalót és a 250 dolgozónál kevesebbet alkalmazók.
A korábbi felmérések nagy visszatérői között van egyébként még a Macher Gépészeti és Elektronikai Kft., a Microsoft Magyarország és a GlaxoSmithKline (GSK) Pharma is. Ez utóbbi vállalatnál a jelenlegi pénzpiaci válság kapcsán jelezték, a krízis nem most érte el a GSK-t, az a gyógyszeripar számára már 2006 végén bekövetkezett. Mind az egészségügyet, mind a gyógyszeripart korábban nem látott megszorítások érték – idesorolható a támogatott gyógyszerek forgalma után fizetendő 12 százalékos valamint az európai normákkal öszszeegyeztethetetlen, ötmillió forintos orvoslátogatói díj is. Akkor a céget átszervezték, és ez 20 százalékos leépítéssel járt együtt. Ez azt jelenti, a mostani gazdasági válság kapcsán a GSK Pharma egyelőre nem tervez intézkedéseket, viszont határozottan szeretne fellépni a legjobb embereinek megtartása érdekében. A vezetőkre építve erősíteni akarják a teljesítménymenedzsmenti folyamataikat, rendszeres visszajelzést adva mindenkinek a munkavégzéséről. A 2008-as Legjobb Munkahely Felmérés eredményeinek elemzésére építve vállalati szintű fejlesztési irányokat határoztak meg a cégnél, s csapatszintű megbeszéléseken igyekeztek mélyebben a válaszok mögé látni, valamint az adott időszak elmozdulásait értékelni. VG