Cégvilág

Közlekedési Operatív Program - Indulnak az útfelújítások

Több, a Közlekedési Operatív Program keretében megvalósuló útfelújítási és -építési kiemelt projekt támogatási szerződését a napokban írták vagy írják alá. Ez hivatalos startjelzés a kivitelezés megkezdésére.

A legújabb leszerződött projektek közé tartozik a 4-es számú főút Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei szakasza, ahol április 21-én kezdődik a burkolaterősítési munkálatok második üteme. A Budapest–Debrecen–Záhony közötti 4-es főút köztudottan Magyarország egyik legfontosabb és legforgalmasabb szakasza. Az említett szabolcsi beruházás öt település – Újfehértó, Tiszabezdéd, Ajak, Nyírtass és Pátroha – területét érinti.

A 11,5 tonnás tengelyterhelést elbíró burkolat kialakításával az útszakasz képes lesz a magyar–ukrán tranzitforgalom biztonságos lebonyolítására, adottak lesznek a forgalom biztonságosabb levezetésének a feltételei, valamint a térség elérhetősége is javul. Az 5,65 milliárd forint összköltségű projekthez százszázalékos – 4,8 milliárd forint EU-s és 848 milliós operatív programon belüli hazai – támogatást igényeltek. A beruházás a tervek szerint 2010 októberében fejeződik be.

A program első üteme 2008 nyarán kezdődött és 2009 októberében fejeződik be. Ez a beruházás négy település – Újfehértó, Kisvárda, Döge és Záhony – területét érinti. Az első ütem összköltsége 2,8 milliárd forint, ebből 2,4 milliárd EU-támogatás, 424 millió forint pedig hazai forrás.

A Közlekedési Operatív Programból finanszírozzák a 4-es számú főút Püspökladány és Hajdúszoboszló közötti 27 kilométeres szakasza burkolaterősítő munkálatait. A 3,65 milliárd forintos kiemelt beruházás – ez Hajdúszoboszló és Püspökladány mellett Kabát, Hajdúhadházát és Téglást érinti – esetében a támogatási szerződést ugyancsak a napokban írták alá. A megállapodás szerint 100 százalékos – 2,86 milliárd forint EU-s és 504,87 millió forint operatív programon belüli hazai – támogatást kap a projekt. Itt a kivitelezés a tervek szerint 2009. szeptember 1-jén kezdődik és 2010. július 30-án fejeződik be.

A cikk teljes terjedelemben itt olvasható

Záhony Debrecen Újfehértó útépítés útfelújítás Közlekedési Operatív Program
Kapcsolódó cikkek