Cégvilág

Le a halálosan magas koleszterinnel!

Kampányt indítanak a kardiovaszkuláris betegségek egyik okozója, az 5 mmol/l értéknél magasabb koleszterin szint csökkentése ellen a szakemberek.

Hazánkban évente 66 ezer ember veszti életét e betegségekben. Ennek ellenére az emberek keveset tudnak a megelőzésről. Az Országos Egészségfejlesztési Intézet (OEFI) és Kardiológiai Intézet „Le a magas koleszterinnel!” kampányt hirdetett meg ma délelőtt. Ennek oka, hogy a magas koleszterin komoly kockázat a szív- érrendszeri betegségekben, az előrejelzések alapján ez a helyzet, várhatóan a jövőben sem fog változni.

Becslések szerint 2015-re a kardiológiai halálozás 20 millióra nő a világon, Magyarországon ma is ez a legsúlyosabb halálok. Hazánkban a halálesetek több mint fele mögött a szív- és keringési-rendszer betegségei állnak. A KSH legfrissebb adatai szerint 2007-ben 66 547-en haltak meg valamilyen szív- vagy érrendszeri kórkövetkeztében, ami mindig kétszer annyi, mint a daganatos halálesetek száma.

Az OEFI ennek csökkentése érdekében a Gottsegen György Országos Kardiológai Intézet szakmai támogatásával kampányt indít „Le a magas koleszterinnel!” címmel, amelynek célja a nagyközönség tájékoztatása, hiszen a magas koleszterinszint kiegyensúlyozott táplálkozással, rendszeres testedzéssel és megfelelő stresszkezeléssel csökkenthető. A kampány célja, hogy minél többen menjenek el a háziorvosukhoz, méressék meg koleszterinszintjüket, és egészséges életmód kialakításával előzzék meg, vagy ha már kialakult, csökkentsék emelkedett koleszterin értéküket.

Gábor Edina, az OEFI főigazgatója mai sajtótájékoztatóján elmondta: a szív- és érrendszeri betegségek előfordulása súlyos probléma Magyarországon, évente egy kisebb városnyi lakos hal meg ennek következtében. Az emberek ennek ellenére keveset tudnak arról, hogy miként csökkenthetik e megbetegedés kockázatát, vagy például az emelkedett koleszterinszintet. Pedig a magas koleszterinszint csökkenthető, kialakulása megelőzhető többek között az egészséges, zöldségben és gyümölcsben gazdag táplálkozással, az állati zsírok fogyasztásának csökkentésével, a rendszeres testedzéssel és a stressz megfelelő kezelésével vagy kerülésével.

Ofner Péter, az Országos Kardiológiai Intézet főigazgatója támogatja a kampányt. Úgy fogalmazott: a rendszeres szűrések azért is fontosak, mert a magas koleszterinszintnek nincs tünete. Ám ha a beteg időben orvoshoz fordul, sokkal nagyobb az esélye annak, hogy megelőzhető a szívinfarktus, az agyvérzés vagy más szív- és érrendszeri megbetegedés.” Hazánkban minden második embernek magas a koleszterint szintje, ám a felnőttek háromnegyede soha nem méreti azt. Míg a vérnyomást a felnőttek 83 százaléka folyamatosan méreti vagy méri, a koleszterinszintet csak 26 százalékuk.

Ez abból a felmérésből derült ki, amelyet az Országos Egészségfejlesztési Intézet felkérésére a Kutató Centrum a közelmúltban végzett internetező felnőttek körében. Kiderült, hogy bár az emberek fele tisztában van azzal, hogy a magas koleszterinszint komoly kockázati tényezőt a kardiovaszkuláris megbetegedésekben, mégsem tesznek semmilyen lépést a megelőzés érdekében.

A válaszadók 78 százaléka tudta, hogy a keringési rendszer betegségei okozzák a legtöbb halálesetet, s 51 százalékuk azt is tudta, hogy a koleszterinszint ezen betegségek egyik fő rizikófaktora, ugyanakkor a megkérdezettek 11 százaléka tudta csupán, hogy milyen mértékű a koleszterinszintje. Az emberek kétharmada nem tudja, hogy az 5 mmol/l érték (ezt a vérből mutatják ki) alatti koleszterinszint tekinthető normál értéknek, és hogy hol és milyen módon méretheti meg.

halálozás koleszterin kampány kardiovaszkuláris betegségek
Kapcsolódó cikkek