Cégvilág

"Máshogy bánnak a munkásokkal, mint az aktatologatókkal"

Barack Obama tegnap határidőt szabott a GM-nek és a Chryslernek működőképességük helyreállítására és eltávolította posztjáról Rick Wagonert, a General Motors vezérét. Egyes politikusok és az autóipari dolgozók azt állítják: a kormány kettős mércét alkalmaz, a pénzpiac szereplőit nem kezeli olyan szigorúan mint az autóipart.

"Minden segítség a bankok rendelkezésére áll, mert állítólag túl nagyok ahhoz, hogy elbukjanak, de úgy tűnik, ahhoz is, hogy felelősen viselkedjenek" – összegzi az AP-nek sok autóipari dolgozó véleményét a United Auto Workers egyik csoportjának vezetője. Brian Fredline szerint a kormány kettős mércét alkalmaz: a Wall Street menedzserei sokkal finomabb elbánásban részesülnek, mint a kétkezi dolgozók és a középosztálybeli autóipari munkások.

A jelenséget jól illusztrálja, hogy a vállalatvezetőket általában mérsékelten kedvelő autóipari szakszervezetek egy része részvétét fejezte ki a GM vezérének távozása miatt. Rick Wagonert áldozati báránynak, bűnbaknak nevezték. Az autóipari dolgozók remélik, hogy a szerintük a gazdasági válságot okozó pénzügyi alkalmazottakat is olyan szigorúan bírálja majd el Obama, mint az autóipar vezetőit.

A kormány elvileg fenntartotta magának a jogot arra, hogy a megsegített bankok menedzsmentjét lecserélje, gyakorlatilag csak kevés elbocsátásra került sor. "Máshogy bánnak a termelő ágazatokban dolgozókkal, mint azokkal, akik aktatologatással csinálnak pénzt" – állt a dolgozók mellé Michigan szenátora.

A General Motors most elbocsátott vezéréről szóló elemzésünket megtekintheti itt.

Obama Wagoner autóipar General Motors GM Wall Street
Kapcsolódó cikkek