Cégvilág

"Mélybe zuhant" árak - Nem értek véget a tejpiaci viharok

Folytatódhat és erősödhet a tejtermelők európai szintű tiltakozási hulláma, ha az Európai Bizottság (EB) nem hajlandó érdemben felülvizsgálni a tavaly eldöntött tejpiaci reformot – állították lapunknak hazai ágazati szakértők.

Az elmúlt évi demonstrációk után újabb megmozdulásokra lehet számítani Magyarországon is, ha Brüsszel nem hoz érdemi intézkedéseket a tejfelvásárlási árak növelése érdekében. Mariann Fischer Boel uniós agrárbiztos ugyanakkor a szakminiszterek tegnapi tanácskozásán közölte: az eddig szorgalmazott intézkedések – mint például a múlt évben elhatározott többlépcsős uniós tejkvótaemelés felfüggesztése – nem oldanák meg az ágazat jelenlegi problémáit.

Németország, Ausztria, Magyarország, Szlovákia és Szlovénia tegnap azt javasolta, hogy Brüsszel gyors lépésekkel emelje a „mélybe zuhant” tejárakat. Ennek érdekében – fogalmaztak az ötök – „nem szokványos intézkedésekről” kell dönteni. Az érintett tagországok a tejpiaci szabályozás jövőre esedékes felülvizsgálatának előbbre hozását, a kvótanövelések befagyasztását és az intervenciós árak (mennyiségek) növelését sürgetik.

Magyarország emellett szorgalmazza, hogy az EB ötven százalékkal növelje a kvótákhoz járó uniós támogatásokat is. Fischer Boel jelezte: kész tárgyalni az ágazat támogatási eszközeinek hatékonyabb kezeléséről, de a közösségi tejpiaci rendszer teljes átalakításáról hallani sem akar.

A cikk teljes terjedelmében csak előfizetőink számára elérhető. A cikket - az összes mai cikkel együtt - egy emelt díjú SMS elküldésével olvashatja el.

tejkvóta agrárbiztos Boel felvásárlási ár tejtermelő bizottság tejpiac Európai Unió
Kapcsolódó cikkek