Cégvilág

Műegyetemi Állásbörze - 2009. április 8-9.

Kérdések és válaszok sorozat 2.

Válságban mennyivel növekedett az álláskeresési idő?
Teljesen egyénfüggő! Sokat számít az, hogy milyen végzettsége, nyelvtudása van a frissdiplomásnak. Mekkora tapasztalatra tett szert az egyetemi évei alatt és milyen kapcsolatrendszert alakított ki. Természetesen az álláskeresésnek sok összetevője van, így az egyéb képességek, mint például az önmarketing ilyen esetekben nagy szerepet kap!
A BME Diákközpont frissdiplomások elhelyezkedési esélyeiről 2008-ban készült felméréséből kiderül, hogy a 2006-ban végzettek közül, akik tanulmányaik alatt nem helyezkedtek el, első munkahelyüket átlagoson 3,8 hónap alatt találták meg. Érdemes megemlíteni, hogy a kutatásban részt vevők közel 60%-a már tanulmányi alatt elhelyezkedett, további 7% pedig a végzést követően egy hónapon belül talált állást.

A válság hatására kevesebb cég érdeklődött, kevesebb kiállító lesz, vagy csak az állásajánlatok száma csökken? Milyen hatással van a válság az állásbörzére?
A Műegyetemi Állásbörzén a gazdasági élet minden szektorából képviseltetik magukat a cégek. Azonban így is érezhető a válság hatása, kevesebb lesz a kiállító idén.
A tavaszi/őszi állásbörzék szezonalitását figyelembe véve általában a tavaszi börzéket kíséri nagyobb figyelem a látogatók és kiállító cégek szemszögéből egyaránt.
Idén tavasszal kb. 30-35%-kal kevesebb cég képviselteti magát a Műegyetemi börzén a 2008. tavaszi Műegyetemi Állásbörzéhez képest.
A kiállító cégek elmondása szerint jelenleg mérnöki, informatikai és egészségügyi területen érzékelhető a diplomás szakemberhiány és ezen a tényen a válság sem változtatott. A legkeresettebb végzettségűek a villamosmérnökök, az őszi Műegyetemi Állásbörzén nekik szólt a meghirdetett állások 20%-a. Őket a gépészmérnökök (18%), az informatikusok (13%) és a műszaki menedzserek (10%) követték. Munkaerőtöbblet jellemzően a gazdasági, jogi és bölcsész szakmáknál figyelhető meg. Míg a válság elsők között az autóiparban és az építőiparban éreztette hatását, addig egyes szakmák a válságnak köszönhetően keresettebbek lettek: megnőtt az igény a pénzügyi területen dolgozókra, elemzőkre, könyvelőkre is.

A Műegyetemi Állásbörze 2009. április 8-án és 9-én, 28. alkalommal kerül megrendezésre, ahol 130 kiállító cég, több ezer állásajánlatából válogathatnak a látogatók a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Központi (K) épületében. A rendezvény a műszaki végzettségen túl, a gazdasági, pénzügyi, informatikai, logisztikai és természettudományi végzettséget igénylő ajánlatokkal is várja a diákokat és a frissdiplomás álláskeresőket.

Értesüljön a gazdasági hírekről első kézből! Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kapcsolódó cikkek