Cégvilág

Nálunk előbb indulhat meg a kényszerű iroda leárazás

Súlyosbodik a helyzet a közép- és kelet-európai ingatlanpiacokon – írja a Die Presse osztrák napilap a CPB ingatlanszakmai szolgáltató friss felmérésére hivatkozva.

Ennek oka, hogy nemcsak a külföldi befektetők jegelték a terjeszkedésüket és az új beruházásaikat a régióban, hanem a belföldi cégek, illetve magánszemélyek zöme is lemondott a válság miatt azon tervéről, hogy új irodát/lakást vásároljon. Ez a megállapítás megerősíti a lapunkban az elmúlt hetekben több cikkben is taglalt trendet és szakértői elemzéseket.

A CPB Magyarországot egyenesen a „legproblémásabb gyereknek” nevezi, szerinte „alig találni olyan régióbéli országot, amelynek ilyen rossz állapotban lenne a gazdasága”. „Nem csak a külföldi befektetők váltak kevésbé aktívvá, a hazai vállalkozások is behúzták a féket” – mondta Robert Hermandinger, a társaság Kelet-Európáért felelős igazgatója. Az irodaházak kihasználatlansága az elmúlt fél évben 12,6 százalékról 14-re emelkedett.

A túlkínálat miatt a budapesti irodapiacon várhatóan előbb indul meg az irodabérleti díjak kényszerű csökkenése, mint azt sok tulajdonos gondolta. Egyes alpiacokon (Dél-Buda, Váci és Üllői út) valószínűleg akár két-három eurót is kénytelenek engedni a bérbeadók, de az biztos, hogy óriási kedvezményeket kell felajánlani, hogy maradjanak azok, akik költözést fontolgatnak.

Budapest belvárosában a prémium kategóriás irodaterület bérleti összköltsége az elmúlt évben több mint 10 százalékkal, összesen 31,60 euró/négyzetméterre emelkedett, ez tartalmazza a bérleti díjat, az üzemeltetési költséget és a bérlő által fizetendő ingatlanadót.

A cikk teljes terjedelmében csak előfizetőink számára elérhető. A cikket - az összes mai cikkel együtt - egy emelt díjú SMS elküldésével olvashatja el.

ár irodabérlet felmérés Die Presse négyzetméter ingatlan befektető beruházás CPB iroda prémium
Kapcsolódó cikkek