Cégvilág

Négynapos munkahét nyolc hazai GE gyárban

A rövidebb munkahét a munkahelyek megtartásának az ára, a lépés a gyártósorokon dolgozók közel 40 százalékát érinti.

A GE Hungary Zrt. Consumer & Industrial üzletága ma bejelentette, hogy megállapodtak a szakszervezetekkel a négynapos munkahét bevezetéséről. A munkaszerződésben előírtnál rövidebb munkaidőben történő foglalkoztatással a vállalat célja a munkahelyek megtartása a nehéz gazdasági környezet és a megrendelések visszaesése ellenére.

A 4 napos munkahetet márciustól kezdve, terméktípustól, technológiától függően eltérő időpontokban vezetik be a nyolc gyárban. A rövidebb munkaidő márciusban a gyártósorokon dolgozók közel 40 százalékát érinti, ezt követően az érintettek köre a megrendelések volumenétől függően változhat. A cégvezetés és a munkavállalói képviselők az év során értékelik illetve elemzik a rövidebb munkaidőben foglalkoztatás gyakorlati alkalmazásával kapcsolatos tapasztalatokat.

„Magyarország stratégiai központ a GE Lighting számára, gyártási volumenünk 98%-a exportra készül. A mélyülő gazdasági válság okozta megrendelésvisszaesés mellett a 4 napos munkahét bevezetésének kulcsfontosságú szerepe van alkalmazottaink munkahelyeinek megtartásában.” – tette hozzá Phil Marshall, a GE Consumer & Industrial üzletág EMEA régióért felelős elnök-vezérigazgatója.

 A GE elkötelezett Magyarország iránt. 1989 óta a vállalat több mint 1,1 milliárd dollárt fektetett be Magyarországon, s különböző üzletágaiban összesen 14 500 munkavállalót foglalkoztat. A Consumer & Industrial budapesti regionális központjában, nyolc gyárában (a két budapesti mellett, Vác, Ózd, Hajdúböszörmény, Zalaegerszeg, Nagykanizsa, Kisvárda) és európai technológiai központjában jelenleg 9500 főt alkalmaz. A többi GE üzletág (water, healthcare, energy, aviation) összesen 5000 munkavállalót foglalkoztat Magyarországon, melyek a globális piacra szállítanak, illetve a hazai piac szereplői mint a Budapest Bank, a GE Money tagja. A többi GE üzletágat nem érinti a GE Lighting munkaidővel kapcsolatos döntése.

Az üzletág

GE Consumer & Industrial üzletága vezető szerepet tölt be háztartási készülékek, fényforrások és integrált ipari eszközök, rendszerek és szolgáltatások piacán. Több mint 100 országban kínál környezettudatos és megbízható megoldásokat ügyfeleinek. A GE Consumer & Industrial előremutató technológiáit és az egyedülálló GE kezdeményezést, az ecomaginationSM-t használja innovatív termékei fejlesztésekor.

négynapos GE Hungary Zrt.
Kapcsolódó cikkek