Cégvilág

Praktiker: Rekordbevétel és enyhe forgalom-visszaesés

A 2008-as pénzügyi év a Praktiker eddigi legnagyobb működési eredményt hozta (129,1 millió euró). A bevételek és a likviditás biztosítása a legfontosabb prioritás a Praktiker csoport számára a 2009-es pénzügyi évben.

„A jelenlegi recesszióval a háttérben, amely már a barkács szektort is elérte, tevékenységünk határozott átmeneti lelassulására készülünk” – mondta Wolfgang Werner, a Praktiker AG igazgatótanácsának elnöke a Frankfurtban tartott éves sajtótájékoztatón.  A 2008-as pénzügyi év „összességében jó év volt” – hangsúlyozta Werner, amikor ismertette az összevont pénzügyi beszámolót.

A Praktiker csoport a cég történetének eddigi legnagyobb működési eredményét érte el, ami 129,1 millió euró, az EBITA az előző évi szintet 11,3 százalékkal múlta felül (116 millió euró). A németországi és a nemzetközi üzleti tevékenysége egyaránt hozzájárult a működési eredmény növekedéséhez.

Az átváltási arányok módosulása befolyásolta a forgalmi adatokat is. Összességében a Praktiker csoport forgalma az elmúlt pénzügyi évben 3,907 milliárd euró volt, ami 1 százalékkal kevesebb, mint a 2007-es rekord évben (3,945 milliárd euró). A nemzetközi üzletmenetben a forgalom 14,6 százalékkal emelkedett, ezzel elérte a 1,241 milliárd eurót, ami az előző évhez képest 0,5 százalékos csökkenésnek felel meg.

A Praktiker csoport forgalmát 2008-ban két tényező is nagymértékben befolyásolta. Németországban a Praktiker márka marketingstratégiájának újragondolása, ami együtt járt azzal, hogy a 20 százalékos leértékeléseket közel a felére csökkentették, a forgalom volumen csökkenéséhez vezetett, ami a nyereségességet nem befolyásolta. A nemzetközi üzletmenetben a forgalom növekedése kizárólag a terjeszkedésnek tulajdonítható.

A 2008-as pénzügyi évben a Praktiker 436 áruházat üzemeltetett 9 országban. A nemzetközi expanziós ráta enyhén csökkent, 13 új üzlet nyílt. A terjeszkedés Romániában koncentrálódott, ahol tavaly 5 új áruház nyílt. Ezen kívül 2-2 Ukrajnában és Magyarországon, illetve 1-1 Lengyelországban, Törökországban, Bulgáriában és Görögországban nyílt. Ez expanzió eredményeként a Praktiker csoport alkalmazottainak a száma határozottan növekedett az elmúlt évben. 2008 végén 29.816 fő dolgozott a Praktiker csoportnál, ez az előző évihez képest 2,5 százalékos növekedést jelent.

áruház barkács Praktiker eredmény profit marketing bevétel nyereség EBITA forgalom
Kapcsolódó cikkek