Cégvilág

Rémséges makrogazdasági előrejelzések Németországban

Már 6-7 százalékos GDP-visszaesést is elképzelhetőnek tart az idén Németországban a Commerzbank. A nagy visszhangot kiváltó bejelentés szerint az idei első hónapok negatív fejleményei fényében a második legnagyobb német kereskedelmi banknak mindenképpen lefelé kell módosítani az eddigi (3-4 százalékos zsugorodást előrejelző) jóslatát.

Indoklásában a Commerzbank rámutat: minden korábban feltételezettnél nagyobb mértékben esett a vállalatokhoz beérkező új rendelések értéke és az ipari termelés mutatója. A 8 százalék körüli hanyatlás olyan mértékű, amire a háború óta nem volt példa Németországban. A tavalyi utolsó negyedévben – az előző három hónap adatához viszonyítva – 2,1 százalékos GDP-csökkenés jelentkezett, ez 1987 óta a legrosszabb adat volt.

Az RWI gazdaságkutató intézet a munkanélküliség drámai emelkedését valószínűsítő jóslatával egészítette ki a rémséges előrejelzések tegnapi sorát. E szerint az idén 1,1 millió fővel nőhet a munkanélküliek tábora. Az állástalanok száma októberre átlépheti a négymillió főt, 2010-ben pedig vélhetően az ötmilliót is meghaladja. VG

Ne károgjunk!

A német politikusok – a kormányban és az ellenzékben egyaránt – immár egyaránt óvnak a negatív előrejelzések versenyétől.

Érvelésük szerint a hanyatlásról szóló verbális rivalizálás önmagában is erősíti a válságot, és valódi, lefelé mutató spirál kialakulásához vezethet.

Érvelésük szerint a hanyatlásról szóló verbális rivalizálás önmagában is erősíti a válságot, és valódi, lefelé mutató spirál kialakulásához vezethet.-->

Értesüljön a gazdasági hírekről első kézből! Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kapcsolódó cikkek