Cégvilág

Szabadalom bitorlásáért pereli a Microsoftot a TomTom

A navigációs rendszereket gyártó TomTom keresetet nyújtott be a Microsoft ellen, mert szerinte a szoftveróriás négy szabadalmi oltalommal védett fejlesztését használta engedély nélkül a Microsoft Streets and Trips szoftverben.

A Microsoft Streets and Trips egy PC-n futó térképkészítő alkalmazás, amely laptophoz kapcsolt GPS segítségével működik. A navigációs rendszereiről ismert TomTom azt állítja: Redmon négy, szabadalmaztatott fejlesztését használja engedély nélkül a programhoz. A cég a PCWorld információi szerint szándékos szabadalom bitorlásért megemelt kártérítést követel, mert állítása szerint előzetesen felszólította a Microsoftot a jogsértőnek tartott gyakorlat megszüntetésére.

A két cég közötti szabadalmi vita februárban kezdődött: akkor a Microsoft nyújtott be keresetet a TomTom ellen, amikor a szoftveróriás nyolc, részben a Linux rendszer által meghatározott szabadalom megsértését kérte számon a vállalaton.

A nyílt forráskódú Linux támogatóit a per aggodalommal töltötte el, mivel a Microsoft korábban már jelezte, hogy több, a szabadon felhasználható operációs rendszer által alkalmazott technológiáját levédette. Redmond csillapította a félelmeket, amikor leszögezte, hogy a Linux kernel konkrét felhasználási módjait vitatja a TomTom esetében.

védett linux szabadalom per szoftver gps navigációs Microsoft térkép TomTom
Kapcsolódó cikkek