Cégvilág

Szabálytalanul sokat dolgoznak az orvosok

Nem ritka a napi 16,5-24 órás munkaidő az egészségügyben, sok a beragadt szabadság – mondta ma délelőtt Éger István, a MOK elnöke annak kapcsán, hogy az Országos Munkavédelmi és Munkaügyi Főfelügyelőség 18 kórházban folytatott akcióellenőrzést.

Az egészségügyben változatlanul sok a munka-és pihenőidővel, valamint az ügyelet szabályaival kapcsolatos jogsértések aránya, agyonhajszoltak az orvosok – jelentette ki Éger István, a Magyar Orvosi Kamara (MOK) elnöke utalva az Országos Munkavédelmi és Munkaügyi Főfelügyelőség (OMMF) ellenőrzéseire. Az akcióellenőrzés során vizsgált 18 egészségügyi intézmény közül 15- ben a munkavállalók 58 százalékát át érintette a munkaügyi előírások megszegése.

A legtöbb jogsértés az ügyelet szabályainak figyelmen kívül hagyásából adódik, ami az ellenőrzött munkáltatók közel felénél fordult elő. A munkáltatók a lehetséges havi hat alkalmat meghaladóan rendelnek el ügyeletet. Sok munkavállalót érintő szabálytalanság az is, hogy a minősített ügyeletet követő nyolc órás pihenőidőt nem adják meg a dolgozóknak.  A munkáltatók nincsenek tekintettel a maximális 400 órás éves korlát szabályára, de a teljesített rendkívüli munkaidőt jellemzően az előírt határidőben ellentételezik, a munkabérrel és pótlékokkal kapcsolatos előírások nem sérülnek.

A napi munkaidő túllépése és ezzel a napi pihenőidő szabályainak megsértése is gyakori, nem ritka az akár napi 16,5-24 órás munkaidő. A szabadság tárgyévi kiadása sem teljesül maradéktalanul ebben az ágazatban. A következő évre átvitt szabadságnapok száma egyes esetekben a 35 napot is eléri. Egy észak-alföldi intézetben hat alkalmazott egyáltalán nem kapott 2006-ban szabadságot. A foglalkoztató nyilatkozata szerint, nem tudják úgy megszervezni - leállás nélkül - a munkát, hogy mindenki ki tudja venni a szabadságát. A feltárt jogsértések miatt a felügyelőségek nem a bírságoltak, hanem a szabálytalanságok megszüntetésére kötelezték a munkáltatókat.

Az OMMF ellenőrzései is igazolják az érdekképviseletek kifogásait, a jogsértéseket, ezért a kamara és a szakszervezet ismét egyeztetést kezdeményez az egészségügyi tárcánál. Ez a jelenlegi humánerő helyzetben – a szakemberek megtartása és a betegellátás érdekében – alapvetően fontos – mondta az elnök.

OMMF ellenőrzés egészségügy túlórák MOK
Kapcsolódó cikkek