Cégvilág

"Szakadékban az építőipar" - Nyílt levelet írt a parlamentnek a VOSZ

Haladéktalanul tűzze napirendjére az építőipari válságkezelésről szóló országgyűlési határozati javaslatot a parlament – írja nyílt levelében a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ).

A magyar építőipar – beleértve a tervezőket, mérnököket, építőanyag-gyártókat, kereskedőket, kivitelezőket, ingatlanfejlesztőket, forgalmazókat – zuhanórepülésben van. Naponta jelentős számú vállalkozás szünteti meg működését, csökkenti dolgozói létszámát, illetőleg felszámolásra kerül, egy olyan húzóágazatban, mely éppen a válságból való kilábalás kulcsterülete – fogalmaz a VOSZ.

2009. év első heteiben az Országgyűlés Gazdasági és Informatikai Bizottságának ad-hoc bizottsága - széleskörű egyeztetések után - elkészítette „az általános válság következményeként az építőipart és a közvetlenül kapcsolódó ágazatokat sújtó kezelése érdekében szükséges intézkedésekről” szóló Országgyűlési határozat tervezetet.

A szervezet szerint az építőipari válság megoldásának eszköze az Országgyűlési határozat mielőbbi elfogadása és közös, egyetértő, politikai vitáktól mentes végrehajtása lehet. A végrehajtás szervezése érdekében kezdeményezik, hogy - a határozati javaslat országgyűlési tárgyalásával párhuzamosan - azonnal induljanak egyeztetések a szakma felelős képviselete, valamint a kormány érintett vezetői, a Magyar Nemzeti Bank, a Magyar Fejlesztési Bank, a kereskedelmi bankok, továbbá - a jogérvényesítés gondjai miatt - az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium vezetői között.

Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége VOSZ Országgyűlés Magyar Fejlesztési Bank Magyar Nemzeti Bank határozat Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium válság építőipar
Kapcsolódó cikkek