Cégvilág

Tőzsdére készül a Genetic Immunity

A Power of the Dream Ventures Inc. (PDV) magyar többségi tulajdonú amerikai pénzügyi befektető tízmillió dolláros opciós jogot szerzett a Genetic Immunity (GI) Kft. 20 százalékos tulajdonrészére.

A megállapodás alapján a PDV vállalja, hogy befektetőt talál az egy AIDS-tapasz által ismertté vált magyar–amerikai biotech cég számára. A technológiai invesztor az Egyesült Államokban, egyebek között a New York-i börzén lévő beágyazottságát használja fel, hogy vezető pénzügyi körökben hírt adjon a társaságról. A tőzsdei megjelenést követően esély van rá, hogy akár egy vezető gyógyszergyártó is felvásárolhatja a biotechnológiai vállalatot.

Lisziewicz Zsolt, a GI ügyvezetője lapunknak elmondta, hogy a további vizsgálatokat egyedül már nem tudnák finanszírozni. A jelenlegi opciós megállapodás utat nyit afelé, hogy a kutatást végleg lezárják, és piacra lépjenek a tapasszal. Hozzátette azt is, hogy nagyon bíznak a termék sikerében.

A kísérletek finanszírozására eddig 717 ezer eurónyi uniós támogatást szerzett a társaság, ezenkívül 900 millió forint pályázati pénzhez jutott a Nemzeti technológiai programból. Továbbá közel kétmillió dollárnyi külső forrást vont be az Egyesült Államokból hitel, illetve 1,8 milliót befektetés formájában. A cég az idén mintegy 3 milliárd forint saját tőkéből gazdálkodik.

Kun Dániel, az új beruházó PDV igazgatóhelyettese elmondta: nagy reményeket fűznek a már a kutatás második fázisában lévő termékhez. Az eddigi klinikai vizsgálatok azt mutatták: a tapasz alkalmazása nem okoz számottevő mellékhatást.

Az eljárás azon alapul, hogy nanorészecskék segítségével olyan DNS-t juttatnak a szervezetbe, amely felismerhetővé teheti számára az AIDS-vírust, így azt el tudja pusztítani. A cég még tizenkét évvel ezelőtt szabadalmaztatta az eljárást. A kutatás 2004-ben lépett a klinikai stádiumba, azóta már embereken is tesztelték a tapaszt.

Tegnap tette közzé egyébként a GI a tapasz klinikai tesztjének első fázisbeli eredményeit. Ennek alapján az új DNS-oltóanyag dózistól függően 6–18-szorosára növeli a HIV-specifikus T-sejt memóriaszintjét. A tesztelés szerint az anyag biztonságosan alkalmazható embereken. KG

Értesüljön a gazdasági hírekről első kézből! Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kapcsolódó cikkek