Cégvilág

15 millió néző választotta ki a YouTube zenekar tagjait

A YouTube Symphony Orchestra 93 tagot számlál 15 és 55 éves kor között. Érdekessége, hogy a zenekart a videómegosztó látogatói állították össze azzal, hogy 15 millió szavazatot adtak le a 70 országból érkező 3 000 jelentkezőre.

A teljes egészében a YouTube segítségével összeállított szimfonikus zenekar tegnap debütált a Carnegie Hall-ban, miután négy hónap alatt a videómegosztó nézői kiválogatták tagjait – írja az AP.

A projekt keretében mintegy 15 millióan szavaztak a zenekar tagjainak jelentkező háromezer felhasználóra. A 93 tagú együttes a világ minden tájáról verbuválódott és sorai között található egy sebész-hegedűs és egy csellista, aki egyébként profi póker játékos.

Még szinte meg sem kezdte működését, a neves brit zenei lap, a Gramopohone már minden idők tíz leginspirálóbb zenekara közé választotta be a YouTube Symphony Orchestrát, amiért az egész világra kiterjedően demokratizálta a klasszikus zenét.

Ezzel a Carnegie Hall vezetője is egyetért, Clive Gillinson úgy fogalmazott: a zenekar segítségével a klasszikus zene általános beszédtémává vált.

A zenészek jól teljesítettek a bemutatkozó koncerten, annak ellenére, hogy mindössze pár napjuk volt azután, hogy a világ harminc országából New Yorkba érkeztek a közös próbákra. A három órás előadás során tizenöt előadó művei hangzottak el, köztük Brahms és Csajkovszkij darabjai.

A zenekar YouTube oldalát megtekintheti itt

videómegosztó szavaz választ zenekar koncert youtube
Kapcsolódó cikkek