Cégvilág

A magyar települések egyharmadában nincs szélessáv!

Április 30-án jelenik meg a Kék Notesz, amely hat fő témakörben ad képet, helyzetjelentést az információs társadalom helyzetéről, fejlődéséről.

Szomorú adatok szerepelnek a hamarosan elérhető Kék Noteszben, amely online letölthető lesz az Internethajó weboldaláról, nyomtatásban május 7-étől lesz elérhető, az aznap induló Internethajó utasai kapják elsőként kézhez.

Megtudható belőle többek között, hogy a hazai ADSL-előfizetések 40 százalékát 2 Mbit/s sávszélességre kötötték meg, míg a Nemzeti Digitális Közmű által biztosítani kívánt minimum 6 Mbit/s sávszélesség jelenleg a települések egyharmadában érhető csak el. Fontos adat, hogy 2008-ban a mobilinternet-előfizetések száma elérte a félmilliót, amivel tovább javult az országos lefedettség.

Ennek ellenére az internetpenetráció lassul: évente mindössze 4-6 százalékponttal bővül a PC- és Internet-használók aránya Magyarországon. A magyar nyugdíjasoknak mindössze 15 százaléka internetezik, miközben a fiatal felnőtt generációnak közel 90 százaléka. A magyar önkormányzatoknak mindössze alig több mint háromnegyede (77%-a) rendelkezik szélessávú hozzáféréssel – szemléletes adat, hogy az Európai Unióban 2008-ban több mint 130 millió európai állampolgár használta az e-közigazgatási szolgáltatásokat.

A legfrissebb felmérések alapján a magyarországi települések mintegy 90 százalékán érhető el valamilyen szélessávú szolgáltatás legalább 512 kbit/s sebességgel. Ha a minimális sebességet 1 Mbit/s-nál húzzuk meg, akkor viszont már csak a települések 82 százalékán találunk megfelelő infrastruktúrát. A valós helyzet azonban még ennél is kedvezőtlenebb lehet, mivel sok esetben az adott településnek csak bizonyos részein érhető el a statisztikákban szereplő sávszélesség.

kék notesz internethajó internetpenetráció
Kapcsolódó cikkek