Cégvilág

"Egészségtelen, de elviselhető" - Végjáték a GM-nél

A jelek szerint a piac nem bízik a két hete új vezér irányítása alatt működő General Motorsban: kedden délutánra 17 százalékkal esett a papírok értéke a frankfurti tőzsdén, azt követően, hogy hétfőn 16 százalékkal csökkent az árfolyam az amerikai kereskedésben.

A GM csődjétől való félelem még a japán tőzsdét is érintette, és a Nikkei index kedden 0,9 százalékkal csökkent. Az amerikai sajtót olvasva úgy tűnik, a GM elvesztette a kommunikációs háborút.

A tudósítások mögött nem csupán az amerikaiak sértett hiúsága áll, hanem az is, hogy a GM-gyártmányok nem csupán takarékosságban, de minőségben sem elégítik ki az elvárásokat. A cég kedden jelentette be, hogy visszahív 1,5 millió 3,8 literes motorral szerelt "közép kategóriás" Buick, Chevrolet, Oldsmobile és Pontiac kocsit, amelyeknek oljaszivárgás miattkigyulladhat a motorja. Eközben a New York Autoshow-n egy új Pontiac sport pick uppal jelentkezett a vállalat, amely a márkáért felelős alelnök szerint nem a fényűzés jele.

Úgy tűnik, a várható csődöt leginkább megszenvedő Michigan állam is kezd belenyugodni a csődbe. Jennifer Granholm kormányzó ma úgy nyilatkozott: ugyan "egészségtelen" a GM csődje, de az állam elviseli. A kormányzó ebben arra kérte a befektetőket, hogy még a csőd kérelem benyújtása előtt üzleteljenek jóhiszeműen a papírokkal, ez ugyanis szerinte jobb, mint a fűnyíróelv, amelyet a lépést követően el kell majd viselniük.

részvény autoshow Buick csőd GM Oldsmobile Pontiac Chevrolet árfolyam
Kapcsolódó cikkek