Cégvilág

Kevesebb papír fogy, mégsem csökkennek az árak

Bár január óta az európai átlagnál jóval nagyobb mértékben esett a papír iránti kereslet Magyarországon, mégsem csökkennek az árak a forint gyenge árfolyama miatt: a hazai papírigény szinte 100 százalékát ugyanis importból fedezik.

A becslések szerint a magyarországi nyomdaipar teljesítménye a többéves emelkedés után a kereslethez igazodva 20 százalékkal csökken 2009-ben.

Többéves stabilitás után 2008-ban növekedett a papír-karton alapanyagok világpiaci ára, az anyag típusától függően 5–15 százalékkal.

 Ennek oka elsősorban az energiaárak emelkedése, az általános és a papírgyárak jövedelmezőségének romlása volt. A gazdasági világválság hatására bekövetkezett fogyasztáscsökkenés, a marketingcélokra fordított kiadások esése, az autóipari termelés zuhanása több mint 20 százalékos igénycsökkenést eredményezett a hazai papírpiacon; ugyanez az unióban alig 5 százalék körül alakult.

A szakemberek szerint az átlagnál jóval nagyobb csökkenés a gazdaság gyenge teljesítményével magyarázható.

Január óta 5 százalékkal, 900 euróra emelkedett a papír tonnánkénti ára – tudtuk meg Pusztai Józseftől, a papír-nagykereskedelemmel és -gyártással foglalkozó, piacvezető Antalis Hungary Kft. ügyvezető igazgatójától.

A cikk teljes terjedelmében csak előfizetőink számára elérhető. A cikket - az összes mai cikkel együtt - egy emelt díjú SMS elküldésével olvashatja el.

ár kereslet Papír import kereskedelem papírpiac papírgyár
Kapcsolódó cikkek