Cégvilág

Közelebb kerül az MNB-hez az amerikai követség!

Közelebb lopódzik a Szabadság téri amerikai nagykövetség az MNB-hez. Persze nem titokban és magyar hozzájárulással.

Birtokába kerül ugyanis a mostani követségi épület és a pénzintézet közötti két tömb, amit felújítva kap meg és ott irodákat alakítanak ki. Az alkut még 2007 szeptemberében kötötte April H. Foley nagykövet és Göncz Kinga akkori külügyminiszter.

Az amerikai ügyvivő szerdán a VGO kérdésére elárulta, hogy a tér hosszanti oldalánál kiszélesítik a járdákat, új díszburkolat lesz és kevésbé emberbarátibb lesz a megközelítés, persze a biztonsági akadályokat nem hagyják el, legfeljebb elrejtik. A felújítást a HÉROSZ Zrt. nyerte el, a kivitelezést 2010 elején akarják elkezdeni. Ezzel és a szemközti volt Tőzsdepalota felújításával, valamint a tér északi részén álló nagy tömb átalakításával ismét régi fényében pompázhat a tér, s felértékelődnek az ottani lakóingatlanok és a környező üzletek.

A készpénzmentes ingatlancsere-egyezmény szerint magyar kézbe visszakerül a budai Várban levő, Táncsics Mihály utcai történelmi jelentőségű épületegyüttes, melyet az 1940-es években a szabadpiacon vásároltak meg, valamint két további, USA-tulajdonban levő budapesti ingatlan. Cserébe a magyar fél felújíttatja a nagykövetség Szabadság téri főépülete melletti két épületet, majd az Egyesült Államok tulajdonába adja, hogy az USA az összevont nagykövetségi épületegyüttes részeként használja őket.

Szabadság tér Amerika ingatlan követség
Kapcsolódó cikkek