Cégvilág

Lakásépítési alapot hoz létre a brit kormány

Alistair Darling pénzügyminiszter egy 1 milliárd font sterling összegű, elkülönített alap létrehozását tervezi, hogy a kormány célzott akciókkal segíthessen a lakásépítési szektor talpraállításában.

A lakáspiac két évtizede nem tapasztalt, mély válságban van, az itt tevékenykedő cégekhez beérkező rendelések értéke – és ennek megfelelően a kivitelezési tevékenység – a tavaly ilyenkor mért szint felére esett, és külső segítség nélkül nincs esély az ágazatot bénító üzleti letargia leküzdésére.

A brit alsóházban szerdán bemutatandó terv szerint az alap elsődleges feladatává azt teszik, hogy belőle juttatandó forrásokkal újra életre keltsék a pénzhiány miatt befulladt építési projekteket. A bankok által elapasztott hitelek kompenzálására szánt összegekből emellett utak és más infrastrukturális létesítmények építését is támogatni lehet, akkor is, ha ezek kivitelezését korábban magánvállalat kezdte el.

Ahol pedig úgy készülnek el lakóházak, hogy azokban – fizetőképes kereslet hiánya miatt – a lakásokat nem lehet maradéktalanul eladni, ott az állam maga szerezhet tulajdont, részben vagy egészben, amit szegények kedvezményes elhelyezésre használhat fel.

További kedvezményként a pénzügyminisztérium azt tervezi, hogy a nehezen eladható ingatlanok esetében haladékot ad a bizonyos közterhek befizetésére. A 175 ezer font sterlingnél olcsóbb lakások esetében a forgalmi lerovására adható haladék, indokolt esetben. A Bloomberg által ismertetett terv egy másik pontja szerint a pénzügyminisztérium rendelkezésre bocsátana egy további támogatási keretet, amelyből a helyhatóságok meríthetnének pénzt, a területükön építendő – a legrászorultabbaknak szánt – szociális lakások támogatására.

A brit ingatlanpiacon piacon kialakult helyzetet elemezve a Bloomberg rámutat, hogy a kereslet erős zsugorodása miatt a lakásépítéshez szükséges telkek ára az utóbbi egy év során felére esett, az építési kedv ennek ellenére lanyha, idén februárban a bankok által jóváhagyott jelzáloghitel-kérelmek száma mindössze 38 ezer volt, szemben a 2007-es esztendőben kimutatott , 104 ezre havi átlaggal szemben. A lakásépítő cégek szakmai szervezete szerint mindazonáltal vannak jelek, amelyek szerint az ágazat válsága túljutott a mélyponton, ezért a kormány feladata az lenne, hogy a még illékony élénkülést életben tartsa és erősítse.

lakáspiac brit ingatlanpiac ingatlan pénzügyminiszter
Kapcsolódó cikkek