Cégvilág

Már nem tudja hova húzni a nadrágszíjat a hazai vegyipar

Hiába az eddig meghozott intézkedések, továbbra sem került egyensúlyba a megcsappant hazai vegyipari kereslettel a kínálat, ráadásul a körbetartozás is nőtt, és a hitellehetőségek sem javultak – állítja a Magyar Vegyipari Szövetség (Mavesz) igazgatója.

Budai Ivánt többek között arról kérdeztük, hol tartanak a gazdasági és pénzügyi válság miatt indított költségcsökkentések és portfólióalakítások. Budai Iván emlékeztetett: a vegyipari társaságok egy része – különösen a petrolkémiai ágazatban – a költségcsökkentések tervezését és végrehajtását már a gazdasági válság kirobbanása előtt elkezdte még a tavalyi első félévi kiugróan magas olaj- és nyersanyagárak miatt.

Ennek nyomán jelentősen sikerült javítaniuk eredményességi mutatóikat. A gazdasági visszaesés miatt azonban további költségcsökkentő intézkedéseket vezettek be, így felülvizsgálták beruházási terveiket is, és amit lehetett, későbbre halasztottak.

A kereslet visszaesésének jelei már a válság előtt érzékelhetők voltak. Erre a cégek az alternatív piaci lehetőségek felkutatásával, továbbá a termékskála módosításával reagáltak. A kereslet és a kínálat egyensúlya mégsem állt helyre, mert a racionálisan megléphető költségcsökkentések eddig nem tudták kompenzálni a mérséklődő kereslet hatását.

A cikk teljes terjedelmében csak előfizetőink számára elérhető. A cikket - az összes mai cikkel együtt - egy emelt díjú SMS elküldésével olvashatja el.

portfólió költségcsökkentés Magyar Vegyipari Szövetség Mavesz petrolkémia
Kapcsolódó cikkek