Cégvilág

Pénzjutalom a besúgóknak - Új terv a kartellek ellen

Tekintélyes jutalom – a kartellező cégekre kiszabott bírság egy százaléka, de legfeljebb 50 millió forint – járhat annak a személynek, aki célra vezető, bizonyító erejű írásos információkat nyújt a versenyhatóságnak a jogsértésről.

De ez még csak terv, a kőkemény kartellek elleni hatékony fellépés egyik további lehetséges eszköze. Az ezzel kapcsolatos elképzeléseket a kormányzat antikorrupciós intézkedési csomagja tartalmazza. Ez rögzíti, hogy nyomós közérdek szól e legsúlyosabb versenyjogi jogsértések felderítése és szankcionálása mellett is. Tény, a versenyjogi szakembereknek komoly és meglehetősen hosszan tartó feladat a kartellgyanút megerősítő információk beszerzése. Törekvéseik nemegyszer eredménytelenek.

Így feltételezhetően elég sok kartell működik rejtetten és zavartalanul, súlyos károkat okozva a fogyasztóknak. A kormányzat ezért kívánja díjazni azt, aki hozzájárul e titkos jogsértő összefonódások felderítéséhez. Szem előtt tartja azt: a kartelleket feltárók, alkalmazottak, üzletfelek – a kartellezők esetleges retorziója miatt – anyagi kockázatot is vállalnak, amelyet ellentételezni kell, hogy a jogkövetés kikényszerítésében való segédkezés tisztességes motivációja fennmaradhasson. Míg tehát az engedékenység révén a kartellt feltáró cég jutalma a bírság elengedése vagy mérséklése, addig a hasznos tájékoztatást nyújtó személyé az informátori díj.

A díj más országok versenyjogában nem általánosan elterjedt, de nem is ismeretlen. Így például alkalmazzák Nagy-Britanniában, Pakisztánban és a Koreai Köztársaságban. Az angol versenyhatóság 2008 februárjában hirdette meg az úgynevezett informátori díj programját, amely 18 hónapon keresztül kísérleti jelleggel működik.

A díj bevezetésének közgazdasági elméleti háttere az, hogy a kartellek többnyire meglehetősen instabilak, nagy a kísértés a kijátszásukra, és a kartellben részes vállalkozások között is ingatag a bizalom. Díj abban az esetben adható az angol modell szerint, ha valaki pontos, ellenőrizhető és a jogsértés megállapítása szempontjából hasznos információt ad. Maximális összege 100 ezer font lehet.

A cikk teljes terjedelemben itt olvasható

szabály besúgó jogsértés versenyhatóság cég közgazdaság informátor információ bírság kartell versenyjog
Kapcsolódó cikkek