Cégvilág

Számok helyett betűk a gombokon vagy már gombok sem?

Jelenleg is tart Észak-Amerika legnagyobb mobiltelefon seregszemléje. A Las Vegas-i show egyik tanulsága, hogy a numerikus billentyűzet hamarosan átadja helyét az alfabetikus, qwerty klaviatúrának.

A mobilkiállítást szervező CTIA Wireless adatai szerint tavaly az amerikai felhasználók 1 trillió sms-t küldtek, háromszor annyit, mint egy éve. A hanghívások száma azonban csak 2,2 trilliót tett ki, ez mindössze 5 százalékos emelkedést jelent – írja az AP.

Az NPD Group mérése megmutatja: 2008 utolsó negyedévében az Egyesült Államokban eladott mobilok 31 százaléka alfabetikus billentyűzettel rendelkezett (két évvel ezelőtt még 5 százalék volt a piaci részesedés). A Verizon után a második legnagyobb mobilszolgáltató, a AT&T hat készükét mutatott be ezen a héten és mindegyikük vagy érintőképernyős vagy alfabetikus billentyűs vagy mindkettő.

Az amerikai eladásokat vezető Samsung egyáltalán nem dobott a piacra gombokkal szerelt modellt. A Motorola az olcsóbb kategóriában előállt ugyan egy numerikus modellel, de a figyelem az érintőképernyős, Evoke nevű telefonjára koncentrálódott. Az LG érdekes megoldással állt elő: a GD 900 ugyan számos billentyűkkel rendelkezik, de azok egy teljesen átlátszó csúszkán taláhatóak (részletek és fotók itt).

Sőt, az olcsóbb szegmensben is egyre jellemzőbbek a QWERTY klaviatúrák: a 20-30 dolláros áron kapható Samsung Magnet és LG Neon jó példa erre. Ugyanakkor a NPD elemzője szerint a kontinensen egyelőre várat magára a trendforduló, Ross Rubin úgy látja: az alfabetikus billentyűzet iránti nagy érdeklődés elsősorban Észak-amerikai jelenség.

motorola qwerty LG billentyűzet mobil Samsung telefon
Kapcsolódó cikkek