Cégvilág

Szerződést bonthat a Vízművek, ha nem hiteles a vízóra

Az elmúlt évek tájékoztató kampányait követően is vannak még olyan ügyfelek, akik elmulasztották lakás-mellékvízmérőik hitelesítését.

Mivel a mérésügyi törvény értelmében az ilyen mérőeszközökből származó adatok már nem szolgálhatnak a joghatállyal bíró számlázás alapjául, a Fővárosi Vízművek kénytelen lesz felbontani a díjmegosztási szerződést az utolsó figyelmeztetésre sem reagáló ügyfelekkel.

A hat évnél öregebb, vagyis a mérésügyi törvény szerint hitelesítésre, illetve cserére szoruló mellékvízmérők száma minden év elején több tízezerrel növekszik - azokkal a mérőkkel, amelyek hitelessége az előző év végén járt le, és tulajdonosaik nem gondoskodtak idejében hitelesítésükről. A nem hiteles mellékvízmérők aránya mostanra  50 százalékról 16 százalékra csökkent. 2008-ban több mint 200 ezer mellékvízmérőt hitelesíttettek a fogyasztók. Ha ez a tendencia így folytatódik, két-három éven belül már elenyésző lesz a lejárt hitelességű mellékvízmérők száma – írja a Fővárosi Vízművek közleménye.

A cég szerint a pontatlan mérőeszközök használatából adódóan a társasházi fővízmérőkön és az azokhoz kapcsolódó mellékvízmérőkön mért vízmennyiség között jelentkező eltéréseket a társasházak kénytelenek megfizetni, ezért a társasházi közösképviselők és a mellékvízmérőjüket hitelesítő ügyfelek közül egyre többen fordulnak a Fővárosi Vízművekhez, kérve a szolgáltató fellépését a helyzet rendezése érdekében.

A társaság a mérésügyi törvény előírásainak figyelembe vételével, illetve a mellékvízmérők hitelesítéséről rendszeresen gondoskodó fogyasztók érdekének védelmében nem halaszthatja tovább a mellékmérős szolgáltatási szerződések felmondására vonatkozó türelmi időt, azaz kénytelen kezdeményezni a megállapodás megszüntetését.

Azoknak a fogyasztóknak, akiknek megszűnik a szerződése - azaz a felmondási határidőn, vagyis hatvan napon belül nem kezdeményezik mellékvízmérőjük cseréjét, illetve hitelesítését -, a vízdíjat ezt követően a társasház érvényes belső működési szabályzata szerint megállapított vízdíj-átalány formájában kell majd a társasház felé megfizetniük.

vízmérő mellékmérő átalány szerződés Fővárosi Vízművek társasház közösképviselő
Kapcsolódó cikkek