Cégvilág

A lakosság szereti megszegni az orvosi utasításokat

A magyar felnőtt lakosság közel harminc százaléka szegi meg akut betegség során az orvos utasításait, és a betegek kevesebb, mint fele megy vissza kontrollvizsgálatra orvosához - derül ki a Szinapszis Kft. legújabb, a WEBBeteg.hu kérésére készített felméréséből.

A magyar felnőtt lakosság mindössze 66 százaléka nem módosítja akut betegség esetén az orvos által előírt kezelést. Életkor tekintetében jellemzően az idősebbek ragaszkodnak jobban a szakember útmutatásához.

Míg a kereset nem befolyásolja az orvosi útmutatás betartását, addig érdekes tény, hogy az egészségügyi témák iránt érdeklődők bátrabban módosítják a szakember által javasolt terápiát. Megállapítható az is, hogy a fővárosiak körében nagyobb azok aránya, akik megszegik az orvosi utasításokat.

A magyar felnőtt lakosság 45 százaléka szed valamilyen gyógyszert folyamatosan, egynegyedük azonban nem tartja be az orvos utasításait. A fiatalabbak (26-35 év közöttiek) körében még rosszabb az utasítást megszegők aránya: a fiatalok 44 százaléka szegi meg az utasításokat és csak 28 százalékuk egyeztet erről orvosával.

A krónikus betegek körében sem jobb az utasítást betartók aránya az átlagosnál, csak 73 százalékuk tartja be maradéktalanul az orvosi javaslatot, míg az utasítást megszegők mindössze 15 százaléka egyeztet erről orvosával.

A folyamatosan gyógyszert szedők 81 százaléka megy vissza orvosához az általa szedett készítménnyel kapcsolatosan a szakember által adott időpontban. Ebben a betegkörben is jellemző továbbá, hogy a 26-35 év közötti, jellemzően felsőfokú képzettségűek, illetve lakóhely szerint a fővárosiak veszik legkevésbé komolyan az orvosi kontroll fontosságát.

krónikus betegség Szinapszis gyógyszer webbeteg akut betegség orvosi utasítás
Kapcsolódó cikkek