Cégvilág

A válság keresztbetesz Ukrajna foci EB-jének?

Michel Platini, az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) elnöke bukaresti sajtótájékoztatóján elmondta: a szervezet elégedett a 2012-es európa bajnoksági előkészületek előrehaladásával mind a négy lengyel helyszínen. Ukrajnával azonban más a helyzet.

Emlékezetes: a 2012-es kontinensviadal rendezési jogát Lengyelország és Ukrajna kapta; a magyar-horvát közös pályázat végül alulmaradt. A mostani helyzetfelmérésnél azonban a tervezett négy ukrán helyszín közül a szövetség egyedül a kijevi munkálatok előrehaladásával elégedett, a másik három helyszínt elmarasztalta.

Varsó, Poznan, Wroclaw és Gdansk zöld fényt kaptak az UEFA-tól, Krakkót és Chorzowot pedig tartalék-helyszínnek nevezték ki. A Kijev melletti ukrán városok - Lemberg, Donyeck és Harkov - megfelelésének határidejét kitolták november végéig, a gazdasági válság hatásaira való tekintettel - számol be a Neue Zürcher Zeitung. Dnyepropetrovszk és Odessza azonban még ezt a szintet sem éri el.

Mindeközben úgy tűnik, hogy a döntőt Kijev helyett mégis csak Varsóban rendezik meg. "Csak akkor lesz Kijevben a döntő, ha 2009 november 30-ig új garanciákat kapunk a reptéri infrastruktúraberuházások, a regionális közlekedési hálózatok, illetve a szállások kiépítéséről" - mondta Platini.

Kijev Varsó 2012 Ukrajna Lengyelország UEFA Platini krakkó Donyeck válság
Kapcsolódó cikkek