Cégvilág

Már több mint 100 vádlottja van a gigantikus korrupciós botránynak

Tovább gyűrűzik a MAN gépgyártó cég korrupciós botránya: az ügyészség tájékoztatása szerint immár 100 munkatárs és vásárló ellen nyomoznak.

Miután a müncheni ügyészség kiterjesztette nyomozását az egész országra, az előző heti három gyanúsított után immár sokkal több ember ellen folyik eljárás kenőpénzek elfogadásának ügyében. Megvesztegetés, megvesztegethetőség és adócsalás áll a nyomozás középpontjában.

Az elmúlt heti nyomozások során kedden országszerte razziát tartottak a MAN üzlethelyiségeiben, valamint átkutatták három vádlott lakását. Az akcióban 300 rendőr, 100 adóellenőr és 26 ügyész vett részt. Két embert átmenetileg le is tartóztattak, ám azóta ismét szabadlábra engedték őket.

A vizsgálandó külföldi ügyletek egészen 2002-ig mennek vissza. A feltételezések szerint teherautók és buszok eladásakor fizettek kenőpénzeket, melyek Olaszországba, Líbiába, Algériába, Luxemburgba, Görögországba és Norégiába folytak. Az ügyleteket fantomcégeken keresztül hajtották végre.

A legnagyobb jelentőséggel ezek közül is a görög piac rendelkezhet: egyedül 2002-ben a MAN csoporthoz tartozó Neoplan 90 sima- és 40 csuklósbuszt adott el az ország állami vállalatának (ILAP). Továbbá a görög hadügyminisztérium 2000 és 2003 között 21 millió eurónyi üzletet kötött a MAN csoporttal - hivatkozik a Spiegel Online a Süddeutsche Zeitungra. Egy harmadik esetben a MAN a Siemens-szel közösen szerződött a görög hadsereggel.

A MAN információi szerint Németországon belülre egy millió, külföldre 13 millió euró kenőpénz folyhatott. A cég már a múlt hét végén beismerte, hogy korábban már tudomására jutottak kérdéses ügyletek, és megvált több munkatársától. Két évvel ezelőtt 2002 és 2005 közötti kifizetések kapcsán egy különleges belső felülvizsgálatra is sor került. Amennyiben a nyomozás újabb dolgozók személyes érintettségére derít fényt, a vállalat maga is további lépésekre készül.

Németország kenőpénz MAN megvesztehethetőség Görögország München adócsalás megvesztegetés rendőr botrány
Kapcsolódó cikkek