BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Miből van a Sió ivólé? - Százmilliós bírság a tét

Az Európai Bíróságtól (EB) kért precedensértékű állásfoglalást a Fővárosi Bíróság abban a közigazgatási perben, amelyet a piacvezető siófoki Sió-Eckes (SE) Kft. indított a kifizető ügynökségként működő Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) határozata ellen.

Az MVH 45,8 millió forintra büntette az SE-t 2006-ban, mert megítélése szerint a cég 2004–2005-ben olyan termékeket állított elő, amelyek nem feleltek meg az uniós őszibarack-támogatási rendszer előírásainak. Az MVH egy másik, 2007-es döntésével hasonló nagyságú bírságot rótt ki, így az SE-nek – bár az utóbbi tétel nem része a pernek – százmillió forint körüli összeget kellene fizetnie.

Az ügy előzménye, hogy az unió az elmúlt években kilogrammonként ötforintos támogatást nyújtott az őszibarack-termelőknek, ha a gyümölcsöt – az úgynevezett termelői-értékesítői szövetkezetek (tészek) tagjaként – regisztrált feldolgozóknak adják el. A vita azon robbant ki, hogy a támogatott gyümölcsből mit lehet gyártani.

Az SE ivólé-alapanyagul szolgáló félkész terméket, úgynevezett őszibarackvelőt állított elő, de ezt az MVH – utólagos ellenőrzéssel – nem ismerte el elfogadható áruféleségként. Az Európai Bíróság állásfoglalása azért lehet „tisztázó” jelentőségű, mert e témában az idevonatkozó uniós rendeletek vámtarifaszámai és kódjai sem egyértelműek.

A cikk teljes terjedelemben itt olvasható

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.