Cégvilág

Rekord átadás és növekvő üresedés a budapesti irodapiacon

A pénzügyi válság és az ingatlanpiac gyengélkedése ellenére az irodapiaci kereslet jól alakult 2009 első negyedévében. Az első három hónapban megkötött szerződések között nagy súllyal szerepeltek az irodabérlet hosszabbítások és az előbérleti szerződések.

Bár ebben az időszakban nem volt jelentős az átadott irodák összterülete, a DTZ rekord méretű átadást valószínűsít az idei évre legújabb Budapesti Irodapiaci Körképében. 2009 első negyedévében összesen 48 439 négyzetméter irodaterület került átadásra, így az irodaállomány 2 150 000 négyzetméter-re nőtt.

Összesen 65 000 négyzetméter irodaterületre jött létre bérleti szerződés az első negyedévben, amely a jelenlegi gazdasági környezetben és 2008 azonos időszakával összehasonlítva is kielégítő mennyiség. A kereslet 31 százalék-át szerződéshosszabbítások adták, míg 30 százalékot tett ki a modern irodaállományon kívüli ingatlanokból való átköltözés.

Az üresedési ráta nem változott markánsan az első 3 hónapban, március végén 16,5 százalék volt. Jelentős az eltérés a Duna két partján található irodaházak kihasználatlanságában: míg a Budán elhelyezkedő ingatlanokban 14 százalék, addig a pesti irodákban 18 százalék volt az üres területek aránya. Az alpiacok közül Bel-Budán volt a legnagyobb (95 százalékos) a bérbeadottság, míg az ellenpólust a Dél-Pesti alpiac képviselte, ahol a teljes irodaterületnek csupán 55 százalék-át foglalják el bérlők. A DTZ előrejelzése szerint a keresletcsökkenés és a nagy volumenű átadások hatására a következő negyedévben nőni fog a kihasználatlansági mutató.

„Az új kínálat és az üresedési ráta alakulásának értelmezéséhez célszerű közelebbről szemügyre venni a számok mögött rejlő tényleges projekteket illetve ügyleteket. A negyedév során átadott összterület 76 százalékát tették ki a built-to-suite (a bérlők igényei alapján épült) ingatlanok. Ez azt jelenti, hogy a szóban forgó ingatlanok már fejlesztésük kezdetekor 100 százalékban bérbe voltak adva, azaz a kihasználatlansági mutató előnyös alakulásának egy jelentős részéért nem a jelenlegi, hanem évekkel korábban piacra került kereslet a felelős. A következő negyedévre azonban már növekvő üresedési rátát, és a korábbi évek hasonló időszakához képest alacsonyabb keresletet valószínűsítünk” - mondta Horváth Franciska, a DTZ irodaügynökségi igazgatója.

A modern, központi lokációjú irodaállomány nagy részében vélhetően nem fognak jelentősen csökkeni a bérleti díjak a következő hat hónapban. Azonban a sok üres területtel és gyenge finanszírozással küzdő irodaházak esetében nagy lesz a nyomás a bérleti díj csökkentésére. Jelenleg is van már a piacon néhány olyan kis kihasználtsággal üzemelő ingatlan, amely olcsón bérelhető irodákat kínál, de ezek az ajánlatok csak nagy területekre és rövidebb bérleti időszakra érvényesek.

keresletcsökkenés alpiac ingatlan irodaterület iroda előrejelzés projekt DTZ elemzés
Kapcsolódó cikkek