Cégvilág

Több a tartozás, nehezebb behajtás - Követeléskezelési körkép

Számos kihívással kell a hazai követeléskezelési piacnak szembenéznie, a globális pénzügyi válságnak köszönhetően ugyanis ugrásszerűen megnőtt a lejárt követelések száma, miközben a követelések behajtása egyre nehezebbé vált.

A megbízások számának növekedését, illetve a behajtás eredményességének csökkenését már az év elején prognosztizálni lehetett – fogalmazott Thummerer Péter, a Magyar Követeléskezelők és Üzleti Információt Szolgáltatók Szövetségének (Makisz) elnöke, az EOS KSI Magyarország Inkasszó Kft. ügyvezetője.

Ám míg a behajtási megbízások száma bizonyos területeken növekszik (például lakossági, banki tartozások, illetve jelzálog-fedezetű hitelek korai szakaszban történő kezelése), addig a céges megbízások száma ugrásszerűen nem emelkedett, jóllehet a likviditás megőrzésének egyik fontos eleme lenne a követelések hatékony kezelése. Az üzleti kör passzív magatartása némileg „keresztülhúzta” Pongrác Lászlónak, a Makisz alelnökének, a Sigma cégcsoport vezérigazgatójának számításait, aki a pénzügyi válság kirobbanásának időszakában némi optimizmussal arra gondolt, hogy a követeléskezelési piac nyertese lehet a válságnak.

Várható volt, hogy a behajtás sikerességének esélye romlani fog, megközelítőleg 10 százalékos nagyságrendben, ám – mint mondta – feltételezték, hogy az üzleti szegmensben nagyobb igény alakul ki a követeléskezelési szolgáltatás iránt. Ez magával hozhatta volna azt is, hogy a minőségi munka és a szélesebb pénzügyi termékek iránt nagyobb igény alakul ki – magyarázta Pongrác László.

Ezzel szemben az üzleti körben lényegesen nem nőtt a behajtásra átadott ügyek és ügyfelek száma, ennek a hátterében az húzódhat meg, hogy az üzleti partnerek jobban féltik piaci pozícióikat. Emellett a multinacionális megbízók igen komoly árversenyben letörték a sikerdíjakat, ehhez a konkurencia kiélezett küzdelme is hozzájárult. Az eredmény: a sikeresség romlása akár a 20-30 százalékos mértéket is elérheti.

A cikk teljes terjedelemben itt olvasható

Makisz Sigma Magyar Követeléskezelők és Üzleti Információt Szolgáltatók Szövetsége behajtás követeléskezelés EOS KSI
Kapcsolódó cikkek