Cégvilág

Új életre kel a Sajtószékház a Blaha Lujza téren

A budapesti belvárosban fogyóban vannak a jó fekvésű, ingatlanfejlesztők számára vonzó foghíj telkek. A fejlesztők számára a megoldást a rehabilitációs ingatlanfejlesztések jelenthetik – fogalmaz az Ablon közleménye.

A rehabilitációs ingatlanfejlesztések célja, hogy elavult épületek felújításával, bontásával egy új, korszerű épület szülessen, amely új funkcióival, esetleg a korábbi funkció hatékonyabb ellátásával szolgálja a környéken élőket és minden használóját.

Az Europeum a Blaha Lujza téren az évekig üresen álló, lepusztult Sajtószékház épületének helyén épül. A rehabilitációs projekt több telket is érint. „Mivel az Europeum a város egyik legforgalmasabb pontján, a Blaha Lujza téren áll, ahol naponta akár 300 ezer ember is áthalad, folyamatosan szem előtt lesz. Nem akartuk, hogy az új épület konkuráljon a régivel, ezért a cél az volt, hogy az Europeumot a lehető leginkább integráljuk környezetébe – mondta Lovro Adrienn, az ABLON nemzetközi ingatlanfejlesztő csoport ügyvezető igazgatója.

„Az Europeum régi homlokzatának megőrzése mellett más előírásokat is szem előtt kellett tartanunk az épület megjelenések megtervezése során. Az Europeum közvetlen szomszédságában áll a felújítására váró Corvin Áruház. Az áruház alumínium burkolat alatt megbúvó műemlékvédelem alatt álló homlokzatát az archívumokban fellelhető fotók és tervek alapján tanulmányoztuk. A minél jobb illeszkedés érdekében az Europeum 5. emeleti párkányát a Corvin homlokzatához igazítottuk. Ez majd csak akkor lesz látható ha lekerül a Corvinról az alumínium borítás.” – tette hozzá Lovro Adrienn.

A Sajtószékház egy rejtett kincse, Szűr-Szabó József karikaturista hajdan a székházban dolgozó újságírókat és politikusokat ábrázoló karikatúráival borított fal is méltó elhelyezést kap a rehabilitáció során. A kulturális örökségvédelem alatt álló, zsírkrétával, színes és szénceruzával rajzolt, nyolcszor három méteres falképet a székház bontása során az ABLON szakhatósági engedély és tervek alapján szakszerűen, darabokra vágva leszedette, amit részben már restaurálni is kellett. A helyreállított falkép a bevásárlóközpontban kerül majd kiállításra. Nagy valószínűséggel az étterem részen lesz elhelyezve, minél jobban integrálva a közösségi térbe, hogy minden érdeklődő megtekinthesse.

ablon Blaha Europeum ingatlan fejlesztés sajtószékház
Kapcsolódó cikkek