Cégvilág

Vigyázat, élősködők a kocsiban! - Segítség az irtáshoz

Ahogy a lakást, úgy az autó utasterét, és ami fontosabb, a klímarendszert is rendszeresen tisztítani kell. A légkondicionáló ideális élettér a baktériumok, gombák és más mikroorganizmusok számára.

Ha nem tisztítják folyamatosan a rendszert, az utastérbe kerülő kis élősködők akár allergén reakciókat is kiválthatnak. Így fordulhat elő, hogy klímával hűtött autózás közben vagy után az utas tüszszögéssel, köhögéssel, rosszabb esetben szemgyulladással küszködik – írja a Népszabadság.

Az élősködők azért kerülnek az autóba, mert a hideg hőcserélő egységen - párologtatón - az átáramló meleg, környezeti hőmérsékletű levegő lehűl, mielőtt az utastérbe kerül. A párologtatón a levegő lehűlése következtében lecsapódik a pára, majd az összegyűlt víz az autó alá folyik, amit forró napokon, parkoláskor víztócsa is jelez. A pára egy része viszont a párologtatón marad, a sötét és nedves környezet pedig melegágya a nem kívánt élősködők elszaporodásának.

Először a gomba- és baktériumölő klímafertőtlenítő és illatosító spray-t érdemes kipróbálni: az általában 500 ml-es kiszerelés harmada elég a tisztításhoz. A vegyszer bejuttatása a párologtató egység finoman bordázott felületére viszont nem feltétlenül amatőr feladat. A járművek többségénél az utastér levegőszűrőjének - közismertebb nevén pollenszűrő - eltávolítása után a levegőbevezetőn legegyszerűbb az aeroszol meghosszabbított csövét a párologtatóig elvezetni. A szórófej minden irányban szétteríti a fertőtlenítőanyagot, amelyet a hatóidő lejárta után a klímaberendezést maximumra állítva kb. 10-15 perces működtetés után a rendszerben lecsapódó víz le is öblít. A víz részben magával viszi az elhalt mikroorganizmusokat is.

A klímafertőtlenítő anyagok egy része kifújáskor felhabosodik, ami hatékonyabban tölti ki a tisztítandó felületet. A spray-k hatóanyagai általában nem biztosítanak tartós védelmet, ezért a klímaszezon során esetleg többször is meg kell ismételni a tisztítást. Az ultrahangos párologtató az utastérbe porlasztja a fertőtlenítőanyagot. A szórópisztolyos mosás ennél tartósabban és hatékonyabban véd.

fertőtlenít párologtató kocsi autó légszűrő ultrahang klíma vegyszer utastér légkondi légkondicionáló
Kapcsolódó cikkek