Cégvilág

10-ből kilenc menedzser beteg - a leggyakrabban lúdtalpasak

A Budai Egészségközpont, Budapest egyik vezető magánegészségügyi intézménye ismertette tavalyi évi menedzserszűrési statisztikáinak eredményét.

Az évi több mint 4.000 menedzserszűrést végző, és kiemelkedő szakmai tapasztalattal rendelkező intézmény felméréséből kiderül, hogy a feszített munkatempó, a pszichés terhelés, valamint a mozgásszegény életmód miatt olyan betegségek alakulhatnak ki, amelyekre gyakran csak a rendszeres szűrővizsgálatok derítenek fényt.

Az elmúlt évben az elvégzett több mint 4000 menedzserszűrés alkalmával a vizsgált páciensek közel 90 százalékénál diagnosztizáltak valamilyen megbetegedést, és közel 21.000 diagnózis született. A statisztikák rávilágítanak a prevenció jelentőségére a fokozottan leterhelt vezetői réteg életében.

„A szűrések alkalmával időben felfedezett betegségek a diagnosztizálást követően nagy arányban sikeresen gyógyíthatók. Konkrét esetekkel bizonyítható, hogy a korai stádiumú, de súlyos betegségek esetében életeket is menthet a menedzserszűrés” – mondta Kiss András, a Budai Egészségközpont marketing és értékesítési igazgatója.

A menedzserszűrések  során diagnosztizált, leggyakoribb betegségek közé tartozik többek között az elhízás, a rövidlátás, a fogszuvasodás,
valamint a magas vérnyomás és koleszterinszint. Ezek mellett jellemző
még a gyomorfekély, a szívtáji fájdalom, és az emésztési zavarok, de
előfordulhatnak alvási és potenciazavarok is. Az összes diagnózis
mindössze 12 százaléka volt a „Sine morbo” azaz betegség nélkül.

A vizsgált páciensek 11 százalékánál diagnosztizáltak daganatos megbetegedést, ám ezek több mint 95 százaléka jóindulatú elváltozás. A csupán 2 százalékot elérő rosszindulatú daganatok 19 százaléka a bőrt, szintén 19 százaléka a nyirok és vérképző szerveket és egyenlő arányban 14-14 százaléka az emlőt, az emésztőszerveket, valamint a prosztatát érinti. Kisebb arányban diagnosztizáltak rosszindulatú elváltozást a vesében (5%), valamint a légzőszervekben (5%).

A szervrendszereket tekintve a leggyakrabban érintett területek az endokrin, táplálkozási és anyagcsere betegségek (25,8%), a szem (20,3%), valamint a keringési rendszer (11%). Ritkábban fordulnak elő a légzőrendszer és légutak (1,9%), valamint például a fül betegségei
(kevesebb mint 1 százalék). A felgyorsult munkavégzéssel járó fokozott
stresszre utalhat, hogy a vizsgálatok során 6 százalékban
diagnosztizáltak emésztőrendszeri betegségeket.

Érdekesség, hogy a legnagyobb számban – a vizsgált páciensek több
mint 9 százalékánál – előforduló betegség a lúdtalp, ezzel szemben
idegrendszeri megbetegedéseket például csak kis számban
diagnosztizáltak. A mozgásszegény életmód miatti elhízás pedig a
páciensek közel 8 százalékát érinti. Emellett a magas vérnyomás
(7,1%), a rövidlátás (5,3%), valamint a fogszuvasodás (4,4%) a
legjellemzőbb betegségek a vezetők körében.

gyógyítás betegségek egészségügy menedzserek vállalatok HR vezetők
Kapcsolódó cikkek