Cégvilág

"Bőven" nem ért véget az Opel-sztori!

A Magna International közlése szerint szeptemberre lezárná az Opel-üzletet, de a német kormány ma hivatalosan is közölte a kanadai céggel kötött előzetes megállapodást követően is nyitva áll a lehetőség a többi befektető előtt.

"A folyamat továbbra is nyitott minden jelentkező beruházónak" – közölte a Reutersszel a német kormány szóvivője. A hírügynökség nyomán tegnap számoltunk be arról, hogy kormányzati források szerint bár a Magnával előzetes megállapodást kötött Berlin, a Fiat és a kínai BAIC is fenntartja érdeklődését az Opel iránt.

A kabinet most megerősítette ezt az értesülést, miközben az olasz miniszterelnök közölte: hajlandó lenne a német kormánnyal együttműködve támogatni egy Fiat-Opel szövetséget. Siegfried Wolf, a Magna társ-vezérigazgatója az Opel ruesselsheimi gyárának alkalmazottai előtt kijelentette: négy-öt hét múlva aláírhatják a megállapodást, az ügylet pedig szeptemberre lezárulhat.

A Magna és a Sberbank közösen 55 százalékot szerezne a GM német leányából, az európai kormányok pedig összesen 4,5 milliárd eurós hitelgaranciát biztosítanának az üzlethez. A Reuters megfogalmazása szerint bár egyértelműen a Magna az esélyes beruházó, a német kormánynak érdekében áll a nyomásgyakorlás, hogy a számára legmegfelelőbb feltételek mellett kötessék meg az Opel-üzlet.

sberbank beruházó GM befektető Magna Opel
Kapcsolódó cikkek