Cégvilág

Előre megkapnák a tejpénzt a gazdák, de durván csökkenhet az állatállomány

Ez évre hozná előre a tejkvótaalapú termelői támogatások jövőre esedékes kifizetését az agrártárca a tejpiaci válság miatt – közölte Gőgös Zoltán, az agrártárca államtitkára a Magyar Agrárkamara (MA) tegnapi küldöttgyűlésén.

Az intézkedéssel a minisztérium részben teljesítené azokat a követeléseket, amelyeket a gazdálkodók a napokban megtartott demonstrációjukon fogalmaztak meg. Az idei kifizetésekkel az állattartók 15,5 milliárd forinthoz (literenként 8,70 forinthoz) juthatnának hozzá korábban.

Emellett a tárca már az év elején életbe léptetett egy 2,5 milliárd forintos csomagot, többek között a hatósági költségek kompenzálására, az iskolatejprogram támogatására és egyes tejtermékek élelmiszersegély-célú állami (uniós) felvásárlására. Így a tejszektor együttesen 18 milliárdot kaphat az év hátralévő részében.

A minisztérium jövőre a kvótapénzen felül literenként három-öt forintos támogatást nyújtana a termelőknek a széles sávú internet vidéki elterjesztésére és az „új kihívások” kezelésére felhasználható, tízmilliárd forintos uniós keretből – mondta az államtitkár. Ez öt-hét milliárdos ágazati pluszforrást jelenthet.

A tárca további három-négy forintos (összesen öt-hat milliárdos) kiegészítést is tervez abból a kasszából, amely úgy jön létre, hogy Magyarország a jövő évtől saját hatáskörben felhasználhatja a 2013-ban esedékes területalapú kifizetések 3,5 százalékát.

A cikk teljes terjedelmében csak előfizetőink számára elérhető. A cikket - az összes mai cikkel együtt - egy emelt díjú SMS elküldésével olvashatja el.

tejkvóta támogatás tejtermelő állattartó tejpénz iskolatejprogram
Kapcsolódó cikkek