Cégvilág

Felkészülés a gázkrízisre! Az EU irányítaná a tartalékok elosztását

Átvenné az irányítást a tagországok gáztartalékainak elosztása felett krízishelyzetekben az Európai Bizottság – derül ki a testület jelentéstervezetéből.

Brüsszel ezenfelül a kelet- és kelet-közép-európai – többek között magyarországi – tárolókapacitások bővítésével próbálja megelőzni az olyan akut ellátási zavarokat, mint amilyen januárban volt Oroszország és a fő tranzitország, Ukrajna közötti feszültségek miatt.

Vészhelyzet esetén a bizottság megkérhetne egyes tagállamokat, hogy tartalékaik egy részét bocsássák rendelkezésre – áll a Reuters birtokába került javaslatban. Ezenkívül a tervezet arról is szól, hogy szükséghelyezetekben a tagállamoknak naponta kellene jelezniük az elkövetkező 72 órára vonatkozó keresleti-kínálati prognózisaikat, külön kitérve a helyzetjelentésekben a gázhiánynak a gazdaságukra és az energiaszektorukra gyakorolt hatásáról.

Az egyes országoknak ahhoz is Brüsszel beleegyezését kellene kérniük, ha csökkenteni kívánják gázszállításaik volumenét valamelyik másik tagállamba. Ez azt jelentené, hogy az illetékes nemzeti hatóságok csak a bizottság engedélyével korlátozhatnák az adott ország kivitelét.

A várhatóan az elkövetkező hetekben a tagországok és az Európai Parlament elé kerülő tervezet értelmében a tagoknak olyan vészforgatókönyvet is ki kell majd dolgozniuk, amelyben azt kell bemutatniuk a bizottságnak, hogy ellátási zavarok esetén milyen együttműködésre számíthatnak részükről a szomszédos államok.

A cikk teljes terjedelemben itt olvasható

tároló Európai Bizottság kereslet hatóság gáz prognózis tagország kínálat
Kapcsolódó cikkek