Cégvilág

Július első hetében ismét elzárhatják a gázcsapot

Nagy a valószínűsége annak, hogy az Ukrajnán keresztül Európába irányuló orosz gázszállítások mennyisége ismét csökkenni fog július első hetében - idézte a szlovák miniszterelnököt a The Moscow Times keddi száma.

A Moscow Times szerint Robert Fico kijelentette: a csökkenés azért valószínű, mert nagy az esély arra, hogy Ukrajna nem lesz képes kifizetni Moszkvának a júniusban neki szállított gáz ellenértékét.

Nyomban Fico nyilatkozata után a Gazprom jelezte: aggódik amiatt, hogy az ukrajnai gázkészletek szintje alacsony, de még túl korai lenne a júliusi szállítások csökkentéséről beszélni. Ugyanakkor – az Itar-TASZSZ jelentése szerint - az orosz miniszterelnök leszögezte, Moszkva nem tud segíteni Ukrajnának a gáz kifizetésével kapcsolatos anyagi nehézségek terén.

Oroszország 2,2 milliárd dollárt fizetett Ukrajnának tranzitdíjként, az összeg az orosz fél tájékoztatása szerint 2010 február-márciusig fedezi az átszállítás költségét. Igor Szecsin miniszterelnök-helyettes közölte: a Gazprom nem képes további előleget fizetni a tranzitálásért Ukrajnának. "Előre figyelmeztetünk, hogy a tranzit szállítások leállhatnak június végén vagy július elején" – szögezte le Vlagyimir Putyin.

gázcsap gázszállítás gáz ukrán tranzit Orosz Gazprom
Kapcsolódó cikkek