Cégvilág

Káosz a Kärntnertstrassén - helyszíni beszámoló képekkel

Nem irigylem Igor Sztravinszkijt, Arthur Rubinsteint, de még Fréderic Chopint sem! Naponta több tízezren lépnek rájuk a bécsi Kärntnerstrassén és ők tehetetlenek. Sőt! Még ennél is rosszabb sors, akár a teljes elmúlás várhat rájuk, ha az illetékesek nem lesznek körültekintőek, amikor felszedik a híres zeneszerzők nevével díszített és a járdába mélyített csillag alakú márványlapokat. Merthogy felújítanak, ezerrel. Legalábbis elméletben.

A Kärntnertsrasse (K. strasse) és közvetlen környéke, beleértve a Grabent is, évtizedek óta a sétálóké. Az utca Operához közeli vége meg a Starbucks-é (nagy arculcsapás ez a kávéházak őshazájában).

Mostanában olyan, mintha Pesten járnánk: mindenütt malteros vödrök, kerítések, a benszülöttek nyelvét alig beszélő munkaerő és véget nem érő kéregetők, akik kétóránként váltják egymást.

A Stephansdom előtt oroszul beszélő kazah, ukrán és örmény rajzolók osztották fel a terepet, még a fiakkeresek közé is befészkelték magukat.

A Kärntnerstrasse annyiban azért mégiscsak különbözik a mi Váci utcánktól, hogy nem csupán a kövezetet cserélik ki, hanem felújítanak egyes áruházakat is. A Grabent és a betorkoló utcákat is magába foglaló programot novemberre akarják befejezni - óriási gyalogos műdugókat okozva a belváros leglátogatottabb részén.

Szerencsére az ínyencségekre vágyóknak csak egy utcával kell elhagyni a Grabent, hogy megtalálják az óramúzeumot és ugyancsak rövid sétát kell tenni a kapcsolódó Kohlmarkt-on, hogy eljussanak a világ egyetlen földgömb gyűjteményéig.

Előbbi három szinten több száz kicsi és nagy, álló és kakukkos, osztrák, német és japán előlapú csodával szolgál. Utóbbi egy szinten, három kisebb teremben és a fényvédelem miatt félhomályban nyűgözi le a látogatót. A bejáratnál egy pc-n virtuális kalauz is megtekinthető.

A recesszióval dacolva a következő három évben 46 új bevásárlóközpontot építenek Ausztriában. Ezzel további 800 ezer négyzetméterrel nő majd a bevásárlóközpontok területe. Bécsben, a már meglévő 24 plaza és kereskedelmi park két új, pályaduvari központtal bővül. A most bontás alatt lévő Südbahnhof helyén és a Westbahnhof átalakítása nyomán jön létre két mega üzletközpont.

Egyébként a fővárosban folyamatosan megújulnak a Kärntnerstrassén, a Grabenen, a Kohlmarkton és a Mariahilferstrassén található nagy áruházak és luxus üzletek. Jól megy a parndorfi outlet központnak, hétvégeken és nagyobb magyar ünnepnapokon még mindig sok a magyar autós, de folyamatosan sok szlovák és horvát autós keresi fel.


[enews_gallery id='443822']

Mariahilfer strasse Südbanhof bevásárlóközpont luxusüzlet Bécs pláza Stephansdom Kärntnertsrasse Weatbahnhof
Kapcsolódó cikkek