Cégvilág

"Könyöradomány"- Állami pénzzel menekülhet meg a Quelle

Az Arcandor konszern könyörgése meghallgatásra talált, a bajor kormány húszmillió eurós hitelgaranciát nyújt a súlyos pénzügyi gondokkal küszködő leányvállalatnak, a csomagküldő Quellének.

Az utolsó percben megérkezett az "örömhír" Münchenből: a bajor kormány kész húszmillió eurós hitelgaranciát nyújtani a Quellének, s így Európa egykor vezető csomagküldője nyomdába adhatja a téli katalógust. A tartományi kabinet segítsége nélkül a jól ismert cég lehúzhatta volna a rolót. - A politika végre felismerte, hogy lépnie kell - kommentálta az adófizetők pénzéből biztosított hitelgaranciát Klaus Hubert Görg, a Quelle anyavállalata, az Arcandor csődgondnoka.

A tavalyi üzleti évet 19,2 milliárd eurós árbevétellel és 236 millió eurós veszteséggel záró Arcandor ugyanis kénytelen volt fizetésképtelenséget jelenteni nemrég, miután Karl-Erhard Eick, az esseni székhelyű konszern főnöke hiába esedezett pénzügyi segítségért Angela Merkel (CDU) kancellárnálírja a Népszabadság.

Eick először 850 millió, majd csak 437 millió eurót kért, de egy centet sem kapott. Pedig a szociáldemokraták, élükön Frank-Walter Steinmeier külügyminiszterrel (és kancellár-jelölttel) azt pártolták, hogy az Opel mintájára a szövetségi állam segítse meg az Arcandort. A fizetésképtelenség miatt ugyanis ötvenezer németországi munkahely került veszélybe.

Az Arcandor három "tartóoszlopa" közül a főleg a Quelléről ismert csomagküldő-ágazat és a közel 130 éves múltra visszatekintő Karstadt-áruházak rogyadoznak. A londoni tőzsdén jegyzett Thomas Cook turisztikai cég változatlanul nyereséges. Eick fogadkozik, egyben tartja a konszernt, nem "filézi ki" az értékes részeket.

hitelgarancia kancellár fizetésképtelenség csődgondnok Quelle Arcandor bajor Merkel csomagküldő
Kapcsolódó cikkek