Cégvilág

Megszűnő adókedvezmények - Részletek és útmutató

Bár egyelőre csak a kormány és nem az Országgyűlés bólintott rá a 2010-től hatályba lépő adómódosításokra, a jelenleg a T. Ház előtt lévő jogszabálycsomagban bőven találunk olyan kitételeket, amelyek már a következő hónapokban a működés és az elszámolás újragondolására késztethetik a cégeket.

Az első és talán leglényegesebb területet az adóalappal kapcsolatos kedvezmények szűkülése jelenti. Jövőre a beruházáshoz, a foglalkoztatáshoz, a kapott jogdíjhoz és kamathoz, a kutatás-fejlesztéshez kapcsolódók, valamint a holdingközpontok életre hívását elősegítők kivételével ezek az adókedvezmények megszűnnek.

Kivételt képeznek még azok a korrekciós tételek, amelyek a számviteli szabályozáshoz képest jelentenek módosításokat: a kapott jövőre is csökkenti az adóalapot, korrekciós tétel marad a nem realizált árfolyam-különbözet, a követelések értékvesztése, a céltartalék, valamint a nem jelentős hibára visszavezethető ellenőrzési vagy önellenőrzési megállapítás is.

Rossz hír ugyanakkor, hogy 2010-től társaságiadó-alapot képez a reprezentáció és az üzleti ajándék, igaz, a személyi jövedelemadóban ezzel párhuzamosan ezek a juttatások adómentesek lesznek. A következő hónapok gazdálkodására hatással lehetnek a jogszabályjavaslatban szereplő átmeneti rendelkezések is.

A cikk teljes terjedelemben itt olvasható

osztalék adómentes személyi jövedelemadó társasági adózás önellenőrzés társaságiadó-alap adóalap árfolyam-különbözet kutatás-fejlesztés holding céltartalék korrekció számvitel adókedvezmény
Kapcsolódó cikkek