Cégvilág

Nincs pénz új PC-re? - Lehet, hogy a memóriabővítés is elég

A Kingston Technology Company Inc., a világ legnagyobb független memóriagyártó vállalatának tapasztalatai szerint a memóriabővítés egyre inkább előtérbe kerül a cégek informatikai tervezésében.

Annál is inkább, mivel a memóriabővítés költsége átlagosan 90 százalékkal alacsonyabb, mint egy új rendszer beszerzése. A teljes informatikai rendszer cseréje rendkívül költséges beruházás, melyet a személyi számítógépek és kiszolgálók fejlesztésével akár 3 évvel el lehet halasztani. Az infrastruktúra fejlesztése a számottevő pénzügyi megtakarítás mellett a környezeti terhelést is csökkenti.

A Kingston Technology tapasztalatai szerint a vállalatok nagy része a rendszer teljes cseréjét későbbre halasztotta, és a szerverek, asztali és mobil számítógépek élettartamát memóriabővítés segítségével hosszabbítja meg. E tendenciát erősítette egyrészt az utóbbi hónapok nehéz gazdasági helyzete, másrészt az Intel Nehalem processzor megjelenése. Utóbbi miatt sokan elnapolják beszerzéseiket, hogy később már olyan rendszereket vásárolhassanak, melyek az új Intel Nehalem processzorral jól együttműködnek és, melyeket megfelelően teszteltek.

Gyakori probléma, hogy a szervezetek nem használják a gépparkot a felhasználhatóság végső határáig, hanem egyből lecserélik, amint a műszaki paraméterek a piaci átlag alá esnek. Az infrastruktúra cseréje előtt azonban mindenképpen érdemes mérlegelni, hogy létezik-e más megoldás a teljesítmény javítására. Ezt főleg akkor kell fontolóra venni, ha a rendszert korábban egyszer sem bővítették még.

Ahhoz, hogy a vállalatok javítani tudják a beruházás megtérülését, illetve csökkenthessék a teljes birtoklási költséget, fontos, hogy megfelelő sebességű, kapacitású, illetve energiafogyasztású memóriamodulokat válasszanak. Amennyiben a rendszer különböző sebességű memóriamodulokat is támogat, érdemes a legmagasabb sebességűt választani. A különböző sebességű memóriamodulok ára közötti különbség viszonylag alacsony, a nagyobb ebességű modul által azonban már jelentős teljesítménynövelés érhető el – szögezi le a cég.

processzor memóriabővítés Intel megtakarítás Kingston informatika memória számítógép
Kapcsolódó cikkek