Cégvilág

Szabolcsban is szeretik a SZÉP-et

Közel 20 ezer résztvevő több mint 58 ezer ingyenes vizsgálaton vett részt eddig a hétvégeken rendezett Szűréssel az Életért Program (SZÉP).

A szaktárca szervezésében folytatódó szűréseken a legnagyobb érdeklődést a vérnyomás, a vércukor, a testtömeget jelző BMI index váltotta ki. Az Egészségügyi Minisztérium szervezésében március 28. és június 28. között 44 kistelepülésre látogatnak el a szakemberek.

A hétvégén Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében járt a SZÉP, legtöbben nyolcszázan Rakamazon vettek részt a szűrővizsgálatokon. A bőrgyógyászati szűrést végző szakorvosok 4 résztvevőnél rosszindulatú bőrelváltozást- és 8 melanoma-gyanút találtak. A szemészeti vizsgálatoknál a szakorvosok 6 szürkehályog- és 4 zöldhályog-gyanút fedeztek fel. A fogászati/szájüregi vizsgálatoknál a szakorvosok egy jóindulatú szájüregi rosszindulatú elváltozás gyanút találtak. Sajnos a mostani hétvégén is az ortopéd szakorvosok a gyermekek döntő többségénél találtak ortopédiai elváltozást, lúdtalpat, illetve gerincferdülést. A SZÉP III. eddigi 35 állomásának közel 20.000 látogatója volt. Az elvégzett ingyenes szűrések száma meghaladja az 58.000 vizsgálatot. A látogatók közt a három legnépszerűbb vizsgálat a vércukor-, a vérnyomás- és a BMI mérés. A szakdolgozók az eddigi rendezvényeken nagyon sok extrém magas vérnyomást mértek, 200 feletti vérnyomás miatt 6 esetben a mentőszolgálat munkatársai a helyszínen ellátták a beteget, 2 látogatót pedig rögtön kórházba kellett szállítani.

Legközelebb június 20-án Nyírmadára, Tarpára, június 21-én Nagyecsedre és Csengerre látogat el a SZÉP. A harmadik éve folyó program újdonsága, hogy nem nagyvárosokba, hanem kistelepülésekre látogat el.

szabolcs megye ingyenes szűrés SZÉP
Kapcsolódó cikkek