Cégvilág

Szennyezett lisztet vontak ki! A Diamant Malom International Kft termékeit vissza lehet vinni

Egy bajai cég egy kilogrammos durumlisztjét hívták vissza, mivel kimutatták a termékekben a fuzáriumgomba egyik toxinját. Ám egyszerre nagy mennyiséget kellene elfogyasztani, hogy a mérgezés tünetei jelentkezzenek.

Süth Miklós országos főállatorvos, a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium szakállamtitkára bejelentette, hogy egy bajai székhelyű cég két különböző fogyaszthatósági idejű, egy kilogrammos durumlisztjét bevonták, mivel az élelmiszer-biztonsági vizsgálatok során kimutatták a termékekben a fuzáriumgomba egyik toxinját. A termékeket a Diamant Malom International Kft. gyártja, a két termék fogyaszthatósági ideje 2009. 12. 15. illetve 2009.11.28.

Ezen felül a hatóságok visszahívták a cég összes olyan termékét, amelybe került az alapanyagból. Süth Miklós - a távirati iroda tájékoztatása szerint – felhívta a fogyasztók figyelmét, hogy ha ilyen terméket vásároltak korábba akkor azt vigyék vissza a vásárlás helyére, ugyanis a kereskedők azt kötelesek visszavenni. A termékekben talált toxin azonban csak nagy mennyiségű fogyasztás esetén okoz egészségügyi problémát (hányás, hasmenés). Hozzátette, hogy a toxin hő hatására (sütés-főzés) elbomlik. Fontos megjegyezni, hogy egy átlagos súlyú (60 kg) embernek egyszerre kell nagy mennyiséget elfogyasztania a szennyezett élelmiszerből ahhoz, hogy a mérgezés tünetei jelentkezzenek.

fuzárium Diamant Malom Baja
Kapcsolódó cikkek