Cégvilág

Szerdától emeli az áram árát a Démász és az E.On

A lakosságot, a kisfogyasztókat és a közintézményeket ellátó egyetemes áramszolgáltatók közül a DÉMÁSZ és az E.ON emeli a végfelhasználói árat július elsejétől, áfával együtt 6,9, illetve 8,6 százalékkal - derül ki a Magyar Energia Hivatal honlapján közzétett tájékoztatóból.

A másik két egyetemes szolgáltató, az ELMŰ és az ÉMÁSZ 2009. augusztus 1-től kapott lehetőséget 5,1, illetve 10,8 százalékos áremelésre. A négy áramszolgáltató 2009 májusában nyújtott be áremelési kérelmet a Magyar Energia Hivatalhoz, a kötelező áramátvétel mennyiségének és árának változása miatt.

A kötelező átvétel alá tartozik az áramot és hőt együtt termelő erőművek úgynevezett kapcsolt energiatermelése során előállított áram, valamint a zöldenergia. Az áremelési kérelmet benyújtó cégek a javaslataikban különböző mértékben már figyelembe vették a gázárak októbertől várható csökkentését is.

A DÉMÁSZ magának az áramnak, mint terméknek az árát 9,78 százalékkal akarta emelni, a hivatal viszont csak 4,6 százalékot, kilowattóránként 0,90 forintot tartott indokoltnak, ami áfaemelés nélkül 2,7 százalékkal emelte meg a végfelhasználói árat. A július 1-jétől hatályos öt százalékpontos áfaváltozással együtt az emelés mértéke 6,9 százalék.

Az E.ON három egyetemes szolgáltatója - észak-dunántúli, dél-dunántúli és tiszántúli - 11,85 százalékos áremelési kérelméből csak 7,4 százalékos áremelést tartott indokoltnak a Magyar Energia Hivatal az áramra, mint termékre, így 4,3 százalék áfaváltozás nélkül a számított végfelhasználói áramáremelés, az áfa változásával együtt a hatás pedig 8,6 százalék.

A Magyar Energia Hivatal tájékoztatója hivatkozik a közlekedési, hírközlési és energiaügyi miniszter rendeletére, amely szerint a hivatalnak összehasonlító termékár alapján úgy kell kiszámítania az egyetemes szolgáltatók végfelhasználói árát, hogy az kilowattóránként 1,9 forint árrésre adjon fedezetet.

Az összehasonlító (benchmark) ár két elemet tartalmaz: a piaci alapú beszerzési árat, amit a miniszteri rendelet kilowattóránként 15,6 forintban határoz meg, a másik elem pedig a kötelező átvételből származó vásárlás hatása, ami havonta változik.

A júliustól életbe lépő többi változásról itt olvashat

Magyar Energia Hivatal Démász összehasonlító (benchmark) ár E.On áramár emelés áramár
Kapcsolódó cikkek