Cégvilág

Történelmi csapásra készülnek a dohányipar ellen!

Az amerikai szenátus támogatásáról biztosította azt a törvényjavaslatot, amely elfogadása esetén széles körű felhatalmazást ad az amerikai kormánynak a dohányzás korlátozására.

Amennyiben a képviselőház jóváhagyja a törvényjavaslatot, lehetővé válik a cigaretták nikotintartalmának behatárolása és korlátoznák a dohánytermékek reklámozását is – jelenti a BBC.

Ezenkívül a gyártóknak az élelmiszer- és gyógyszerbiztonsági felügyelet (FDA) engedélyt kell majd kérniük az új termékek bevezetéséhez. A dobozokról eltűnhetnek a "light", illetve "mild" feliratok, vagyis azok a kifejezések, amelyek azt sugallják, hogy a cigaretta csak enyhe egészségkárosodást okoz. Megújulhatnak a csomagoláson elhelyezett, a potenciális vásárlók elriasztására szolgáló figyelmeztető címkék is.

Amerikai kommentátorok szerint a 79 igen szavazattal, 17 ellenében hozott szenátusi támogatás jelentős győzelmet jelez a dohányipari érdekeltségek felett, amelyek éveken át igyekeztek meghiúsítani a szabályozásra irányuló törekvéseket.

Az amerikaiak mintegy 20 százaléka dohányzik és a füstölésnek évente 440 ezer ember esik áldozatul az Egyesült Államokban. Barack Obama üdvözölte a jogszabály elfogadását, amelyet történelmi jelentőségűnek nevezett. Az elnök szerint a törvény eddig nem látott lehetőségeket ad a szakértőknek és az illetékes hatóságnak a dohányzás káros hatásainak csökkentésére.

A törvényt akár már ma elfogadhatja a Képviselőház is, így az rögtön az elnökhöz kerülhet aláírásra.

Obama dohányipar nikotin reklám cigarette dohánycég
Kapcsolódó cikkek