Cégvilág

Új irodabérleti módszer - Akár 8 milliós megtakarítás havonta

A nyugat-európai gyakorlatban jóval elterjedtebb és népszerűbb a sublease bérleti forma, mint a közép-kelet-európai országokban, így hazánkat is beleértve. A kialakult gazdasági helyzet azonban megdönteni látszik ezt a trendet.

A nyugat-európai gyakorlatban jóval elterjedtebb és népszerűbb a sublease bérleti forma, mint a közép-kelet-európai országokban, így hazánkat is beleértve. A kialakult gazdasági helyzet azonban megdönteni látszik ezt a trendet.

A leépítések következményeként egyre több bérleti terület marad gazdátlanul, melyet frissen induló vállalkozásoknak érdemes kihasználni. Ami az anyagiakat illeti, „az albérletet kínálók agresszív engedményeket is hajlandóak adni annak érdekében, hogy veszteségeiket és költségeiket a lehető legjobban minimalizálják” – véli Salamon Adorján, az Eston International Ingatlantanácsadó Zrt. vezérigazgatója - „A díjak annál jobban csúsznak lefelé, minél elkeseredettebbé válik az albérletbe

Sublease esetén a legsikeresebbnek azok a főbérlők bizonyulhatnak, akik már a válság begyűrűzésekor újragondolták területigényüket és az elsők között dobták piacra megüresedett helyiségeiket, valamint mind árban, mind a kialakítás minőségben fel tudták venni a versenyt a többi bérbeadóval.

Jelen gazdasági helyzetben hazánkban is előfordulhat, hogy egy multinacionális vállalat akár 40 százalékos leépítésre kényszerül az anyavállalat utasítására, emiatt a korábban bérelt területük felére nincsen szükségük, továbbá az 5 éves bérleti szerződésüket 2 éve kötötték, tehát a szerződés lejártáig még 3 évük van, mindezek mellett az ajánlattételnél nem kötöttek ki „break” opciót.

A felszabadult területet a jelenlegi ingatlanpiaci környezetben csak diszkonttal (aktuális esetben 20 százalék) lehet kiadni, így az albérleten keletkezhet némi veszteség:

2000 m2 x (13 €/m2/hó – 10,5 €/m2/hó) x 36 hó = 180.000 € (50,7 millió Ft)

Ellenben ami igazán szignifikáns, az a költségspórolás, ami a területek sikeres bérbeadásával elérhető:

2000 m2 x (10,5 €/m2/hó + 3,5 €/m2/hó) x 36 hó = 1.008.000 € (284 millió Ft)

Ebben az elméleti esetben 282 EUR/HUF árfolyammal számolva havonta akár 7,9 millió, 3 év alatt pedig 284 millió Ft megtakarítás is elérhető, mely a havi 1,4 millió, a 3 év alatt pedig 50,7 millió forint veszteség mintegy 5-6 szorosa is lehet. Az albérletbe vevő a kedvező ár mellett abból is előnyt kovácsolhat, hogy ebben a bizonytalan piaci környezetben nem kell legalább 5 évre lekötnie magát, csupán a bérleti időszak fennmaradó részére. Azoknak a kisvállalkozásoknak, akik nem akarják hosszú távon elkötelezni magukat, ez vissza nem térő lehetőséget jelenthet.

bérlet sublease Eston bérel opció ingatlanpiac iroda
Kapcsolódó cikkek