Cégvilág

3,5 millió influenzásra készülhet Magyarország

Biztosan nem kerülhető el az új A(H1N1) influenzavírus által okozott világjárvány, őszre érheti el hazánkat – mondta a Világgazdaságnak Oroszi Beatrix, az Országos Epidemiológiai Központ epidemiológus szakorvosa.

Ennek ellenére tíz vállalatból csupán kettőnek van válságterve a járvány ellen – derült ki a DGS Global Research tanácsadó cégnek a Világgazdaság számára készített kutatásából. Az általuk megkérdezett 104 szervezet válasza azt mutatja, a külföldi tulajdonú cégek lényegesen felkészültebbek, közülük tízből hat készített már krízistervet.

Pedig a szakorvos szerint ez létfontosságú lenne, hiszen a nagyobb közösségekben történő fertőzés megsokszorozódik, gátolja a termelőmunkát, romolhat a szolgáltatások színvonala.

Becsléseik szerint járvány esetén egy időben a munkavállalók egynegyede, egyötöde hiányozhat a munkahelyéről. Egy 10-15 hétig tartó pandémia során 1,5–3,5 millióan betegszenek meg az összes lakosság körében. A halálesetek aránya várhatóan magasabb lesz, mint a szezonális influenzajárványoknál.

Azt már Németh Zsolttól, a betegség megelőzésére szolgáló oltóanyagot gyártó cég, az Omninvest szóvivőjétől tudtuk meg, hogy a specifikus vakcina gyártása megkezdődött. A hatóságok hamarosan döntenek a védekezéshez szükséges mennyiségről is. Először a hazai igényeknek megfelelő készletet állítják elő, ezt követően szolgálják ki a külföldi partnereiket.

A legyártott oltóanyagot az EKI-ben tárolják majd. A cég technológiájával egyébként inaktivált teljes vírust tartalmazó oltóanyagot állítanak elő, szemben más gyártókkal, amelyek a vírusok bizonyos részeit helyezik el a vakcináikban.

A cikk teljes terjedelemben itt olvasható!

világjárvány felkészülés influenza egészségügy új influenza
Kapcsolódó cikkek